A Vatikán kevesli a holokauszttagadó püspök bocsánatkérését

Vágólapra másolva!
A Vatikán nem elégedett meg a holokauszttagadó kijelentéseivel botrányt okozó Richard Williamson püspök csütörtöki bocsánatkérésével. A Szentszék azt követeli, hogy nyilvánosan vonja vissza a kijelentéseket. A német igazságügyi miniszter szerint elképzelhető, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki Williamson ellen.
Vágólapra másolva!

Nem elégszik meg a Vatikán a holokauszttagadó brit katolikus püspök bocsánatkérésével, és állításainak teljes és nyilvános visszavonását követeli Richard Williamsontól. A Szentszék egy nappal azután adott ki nyilatkozatot, hogy Williamson bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsértett a kijelentéseivel. Federico Lombardi vatikáni szóvivő kijelentette: a bocsánatkérés nem teljesíti azt a követelést, amelyet a Vatikán államtitkársága február 4-i nyilatkozatában fogalmazott meg: hogy a püspök "teljesen egyértelműen és nyilvánosan vonja vissza" a zsidó holokausztra vonatkozó álláspontját.

A bocsánatkérő levélben Williamson sajnálkozását fejezte ki azon "fájdalom" miatt, amelyet "mindenekelőtt az egyháznak, ám emellett a III. Birodalom idején igazságtalanságot elszenvedő áldozatok rokonainak, illetve a túlélőknek" okozott. "Azzal, hogy Williamson továbbra sem vonta vissza rosszindulatú hazugságait, ismét kifejezésre juttatta, hogy meggyőződéses antiszemita és javíthatatlan holokauszttagadó, aki kétségbe vonja a zsidók milliói ellen elkövetett népirtást" - áll a Németországi Zsidók Központi Tanácsának pénteki közleményében.

A püspök a svéd televíziónak adott interjújában tagadta a gázkamrák létét a náci haláltáborokban, és igyekezett kicsinyíteni a holokauszt mértékét. Az interjút éppen akkor tették közzé, amikor XVI. Benedek pápa feloldotta a Szent X. Pius Testvériség néhány püspökének, köztük Williamsonnak a kiközösítését a római katolikus egyházból. A püspököket azért közösítették ki 1988-ban, mert nem ismerték el a II. Vatikáni Zsinat valamennyi határozatát. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa most azt kéri a Vatikántól, hanem egyértelmű határolódjon el a Szent X. Pius Testvériségtől.

Jacques Barrot, az Európai Unió igazságügyi és biztonsági kérdésekben illetékes biztosa kijelentette pénteken Brüsszelben, hogy Williamsonnak büntetőjogi következményekkel is számolnia kell, ugyanis az uniós tagállamok többségében a holokauszt tagadása törvénybe ütközik. Barrot mindazonáltal túl korainak tartotta annak lehetőségét, hogy az ügyben alkalmazzák az unió novemberben elfogadott, a holokauszttagadás büntetendővé tételét is magában foglaló kerethatározatot, hiszen azt még több tagállamban - köztük Nagy-Britanniában - nem ültették át még a nemzeti jogrendbe.

Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki Williamson ellen a holokauszttagadó kijelentései miatt Németországban folyó vizsgálat keretében. A miniszter azonban elismerte, hogy jelen pillanatban még bizonytalan az európai elfogatóparancs sikere, mert egyelőre nem lehet megítélni, hogy a brit hatóságok élnének-e a püspök esetleges kiadatását megakadályozó kifogásokkal.