Sunday Times: "Gyűlölethadjárat a magyar cigányok ellen"

Vágólapra másolva!
"Jobboldali gyűlölethadjáratról" ír terjedelmes cikkében a Sunday Times, amely szerint eddig ötvennél több támadás történt a magyarországi cigányok ellen. A brit konzervatív újság szerint a cigányellenes, szélsőjobboldali Jobbik az egyetlen magyar politikai párt, amelyiknek növekszik a népszerűsége.
Vágólapra másolva!

A tatárszentgyörgyi brutális kettős gyilkosság olyan félelmeket szít, hogy "jobboldali gyűlölethadjárat" folyik a magyar roma kisebbség ellen - írta terjedelmes beszámolójában a Sunday Times. A vezető konzervatív vasárnapi brit lap bécsi keltezésű tudósítása hatalmas betűkkel szedett főcímében is azt írta, hogy a bűncselekmény áldozatául esett négyéves kisfiút "a magyar cigányok elleni gyűlöletháborúban gyilkolták meg".

A lap az eset és a politikusi reakciók részletes ismertetése után azt írta, hogy eddig "ötvennél is több" támadás történt, és ezekben tíz roma vesztette életét. A Sunday Times idézi Mohácsi Viktóriát, az Európai Parlament roma származású magyar képviselőjét, aki azt mondta, hogy szerinte "rasszista indíttatású" támadásról van szó, és a rendőrség először azt sem volt hajlandó elismerni, hogy gyilkosság történt.

Az írás szerint az antiszemita és fasiszta nézetekkel vádolt, szélsőjobboldali Jobbik az egyetlen magyar politikai párt, amelyiknek növekszik a népszerűsége. Militáns szárnya, a Magyar Gárda, amelyet egy budapesti bíróság nemrég betiltott, romák lakta térségekben járőrözik, olyan fekete egyenruhákban, amelyek "a fasiszták által a háború idején viselt" uniformisokra emlékeztetnek - írta a Sunday Times.

Vona Gábor, a Magyar Gárda vezetője a brit lap idézete szerint azt mondta, hogy "az országot háromféle bűnözés bénítja: a gazdasági, a politikai és a cigánybűnözés".

A cikk szerint "a két roma kábítószer-kereskedő által halálra késelt" Marian Cozma kézilabda-játékos meggyilkolása óta gyakoribbá váltak a cigányok elleni támadások. A Sunday Times azt írta, hogy a sportoló emlékére tartott múlt havi szertartáson tiltakozók a "Halál a cigányokra" jelszót skandálták.

A lap szerint a recesszió mélyülésével más kelet-európai országokban, például Csehországban is éleződnek a hasonló feszültségek.