Putyinék taroltak a helyhatósági választáson

Vágólapra másolva!
Mind a kilenc regionális parlamenti választást megnyerte 50 százalék fölötti eredménnyel a Vlagyimir Putyin korábbi elnök vezette Egységes Oroszország párt. A másodikak a kommunisták lettek.
Vágólapra másolva!

Jelentős fölénnyel nyerte az oroszországi helyhatósági választásokat a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vezette Egységes Oroszország párt - közölte hétfőn az orosz központi választási bizottság.

A szavazatok összeszámlálása után kiderült, hogy Putyin pártja 50 százalék fölötti szavazatarányt ért el a kilenc oroszországi regionális parlament vasárnapi megválasztásán. A legkevesebbet, 51,27 százalékot a Vlagyimiri
területen, a legtöbbet, 79,51 százalékot Tatárföldön érték el.

A választáson szinte kizárólag a parlamentben képviselt pártok indultak. A második helyen az orosz kommunista párt végzett, jelentősen leszakadva az Egységes Oroszországtól. A párt 8,36-27,75 százalék közötti szavazatarányt szerzett. Az Oroszország Liberális-Demokrata Pártja (LDPR) eredménye 2,63-19,78 százalék közötti volt. Az Igazságos Oroszország párt legjobb szavazataránya 12,26 százalék volt.

Vasárnap összesen 3198 választást tartottak 79 régióban. A kilenc regionális parlament és a városi önkormányzatok mintegy 20 ezer helyéért a négy parlamenti párton kívül néhány helyen az Orosz Hazafiak párt jelöltjei indultak, összesen több mint 40 ezren. Közel 21 millió szavazó adhatta le a voksát.

Ez a választás volt Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev elnök számára az első megmérettetés azóta, hogy beköszöntött a válság, milliók veszítették el munkájukat, a rubel árfolyama jelentősen esett, csökkent az ország gazdasági teljesítménye, és egyre gyorsult az infláció. A felmérések szerint a két vezető politikus iránti bizalom csökkent, de ez vasárnap legfeljebb a csekélyebb részvételből derült ki.

Az Egységes Oroszország pártot Putyin elnöksége idején kreálta a Kreml. Jelenleg több mint kétharmados többséggel bír az állami dumában, a parlament alsóházában, és többségben van a legtöbb helyi választott testületben is. A többség birtokában a pár tehet majd javaslatot a kormányzók személyére - mondta az eredmények kapcsán a párt főtanácsa elnökségének a titkára, Vjacseszlav Vologyin.

Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője szerint a vasárnapi választások a "legpiszkosabbak" voltak az utóbbi 15 évben. Szerinte az Egységes Oroszország pártnak nincs valós válságkezelő programja, és ezért jelöltjei számos helyen teljesen elzárkóztak a választókkal való találkozástól, csak a televízióban voltak láthatók. Zjuganov hozzátette: a kommunista párt számos helyen jobb eredményt ért el, mint korábban.