Vágólapra másolva!
Letartóztatási parancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság Omár Basír szudáni elnök ellen a Darfúr tartományban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Basír tagadja az ellene felhozott vádakat. A nemzetközi bíróság először rendelte el hivatalban lévő állami vezető letartóztatását.
Vágólapra másolva!

Gyilkosság, kivégzés, nemi erőszak, kínzás - a Nemzetközi Büntetőbíróság szóvivője, Laurence Blairon szerint egyebek mellett ilyen bűncselekményekért tartják felelősnek Omár Basír szudáni elnököt. A hollandiai Hágában működő testület szerdán adott ki letartóztatási parancsot az afrikai ország vezetője ellen a szudáni Darfúr tartományban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények miatt.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 300 ezer ember vesztette életét és több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a régióban dúló konfliktus miatt. Nemzetközi szervezetek már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy Darfúrban a szudáni kormány által támogatott milíciák civilek ellen követnek el támadásokat.

A Basír elleni vádak között népirtás nem szerepel, a Nemzetközi Büntetőbíróság szóvivője szerint ugyanis erre nincs bizonyíték - írja a BBC. A szóvivő hozzátette azonban, hogy a darfúri erőszak a legmagasabb kormányzati szinten kidolgozott terv eredménye volt.

A szudáni elnök tagadja az ellene felhozott vádakat. Az ország fővárosában, Kartúmban a BBC jelentése szerint feszült a helyzet, és sokan zavargásoktól félnek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság először adott ki letartóztatási parancsot hivatalban lévő állami vezető ellen. A bíróság a mostani bejelentést követően fog hivatalos kéréssel fordulni a szudáni kormányhoz az elnök átadására.