200 ezer civil szorult kereszttűzbe a Srí Lanka-i katlanban

Vágólapra másolva!
A tamil lázadók egy 50 négyzetkilométeres földdarabra szorultak Srí Lanka északi részén. Élő pajzsként használnak 200 ezer civilt, akik így a lázadók és a kormánycsapatok kereszttüzébe kerültek. Humanitárius szervezetek kimenekítésüket követelik, mivel attól tartanak, hogy a harcok áldozatául esnek.
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt és a Human Rights Watch emberjogi szervezet felszólította a Srí Lanka-i kormányt és a tamil lázadókat: engedjék ki a sziget északi részén a lázadók és a kormány csapatai közé szorult több tízezer civilt - írja az AP. A Srí Lanka-i polgárháború utolsó nagy ütközete alakult ki a sziget északi részén az elmúlt napokban, miután a kormánycsapatok beszorították a tamil lázadókat egy apró, ötven négyzetkilométeres területre.

A civil szervezetek szerint 200 ezer, a kormány szerint 70 ezer tamil menekült rekedt a harcoló felek között. A Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) harcosai élő pajzsként használják a lakosságot. "A civileket azonnal ki kell menekíteni" - jelentette ki Brad Adams, a Human Rights Watch ázsiai igazgatója. A HRW szerint kétezer civil már így is életét vesztette a harcok következtében. "Éjjel-nappal ágyúzzák őket. Nincs semmilyen szünet eközben" - mondta Turairadzsa Varatharadzsaha, a hadsereg egyik orvosa az AP-nek.

Csak szerdán 60 polgári áldozata és 159 sebesültje volt a tüzérségi és egyéb támadásoknak. A probléma, hogy megnőtt a népsűrűség a területen a menekültek miatt. "Amint egy lövedék becsapódik, rögtön rengeteg ember veszti életét, nagyon sok az áldozat" - mondta Varatharadzsaha. A humanitárius katasztrófát csak súlyosbítja, hogy a katlanban kevés az étel, legalább 13 idős ember halt bele az alultápláltságba a Srí Lanka-i orvos szerint. Emellett kevés a víz, rossz az orvosi ellátás és járványok kitörésétől lehet tartani.

"Mi már nem használunk ágyúkat. Már házról házra, utcáról utcára folyik a harc. Ez mind hamis propaganda" - tagadta a kormányerők felelősségét Udaja Nanajakkara szóvivő. Állítása leellenőrizhetetlen, független ellenőröket, újságírókat nem engednek a harcok közelébe.

Február vége óta 2800 embert mentett ki a háború sújtotta területről a Vöröskereszt - többnyire az egyetlen lehetséges úton, a tengeren át.

1983 óta küzdenek a hindu tamilok egy független államért a zömében buddhista szingalézek lakta Srí Lankán. A harcoknak eddig több mint 70 ezer áldozata volt. A mostani konfliktust a negyedik Eelam-háborúnak is nevezik. A kormánycsapatok 2006-ban az ország keleti feléről szorították ki a lázadókat, 2007-től pedig az északi térségben vették át az ellenőrzést.