Megijesztett két légitársaságot Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Két vezető dél-koreai légitársaság bejelentette, hogy járatai el fogják kerülni Észak-Koreát, miután a kommunista ország közölte, nem tudja garantálni a légterében áthaladó gépek biztonságát. A burkolt fenyegetést a jövő héten esedékes amerikai-dél-koreai hadgyakorlat váltotta ki.
Vágólapra másolva!

A kommunista diktatórikus berendezkedésű Észak-Korea csütörtökön tudatta, hogy nem garantálja a dél-koreai polgári repülőgépek biztonságát, ha azok határai közelében haladnak el a jövő hétre kitűzött, szokásos dél-koreai-amerikai hadgyakorlat ideje alatt. Ennek hatására Dél-Korea két nagy légitársasága, a Korean Air és az Asiana Airlines bejelentette: megváltoztatják járataik útvonalát, hogy messzebb haladjanak az északi légtértől.

Dél-Korea felszólította északi szomszédját, hogy azonnal vonja vissza a légijáratok biztonságára nézve fenyegető hangvételű figyelmeztetését. Az észak-koreaiak figyelmeztetésében nem volt konkrét utalás arra, hogy milyen veszély fenyegeti ezeket a gépeket.

A két ország közötti feszültség a jövő héten esedékes hadgyakorlat miatt erősödött fel. A gyakorlatot több tízezer amerikai és dél-koreai katona és egy amerikai repülőgép-hordozó részvételével tartják március 9. és 20. között Dél-Korea több vidékén. Szöul és Washington ugyan mindig hangsúlyozza, hogy a gyakorlatok védelmi jellegűek, Phenjan egy ellene irányuló háború bevezetőjeként fogja fel azokat.