Aktivisták megölése miatt támadják a kenyai kormányt

Vágólapra másolva!
A nyílt utcán lőttek le két emberi jogi aktivistát Kenyában, és a gyilkosságért több civil szervezet a kormányt tartja felelősnek. A kenyai hatóságok tagadják, hogy közük lenne a támadáshoz, az ENSZ egyik képviselője azonban független vizsgálatot követel.
Vágólapra másolva!

Oscar Kamau Kingarát és John Paul Oulut, az Oscar Alapítvány nevű emberi jogi szervezet két munkatársát csütörtökön, a nyílt utcán, autójukban lőtték le ismeretlenek. A két férfit órákkal azt követően érte támadás, hogy a kenyai kormány egyik szóvivője azzal vádolta meg a civil szervezetet, hogy egy bűnözői csoport számára nyújt segítséget - írja a BBC.

Több emberi jogi szervezet közölte, hogy a kormányt tartják felelősnek a két aktivista haláláért. A rendőrség tagadta, hogy a kormánynak bármi köze lenne a gyilkosságokhoz. Az ENSZ egyik képviselője azonban kijelentette, hogy független vizsgálatra van szükség.

Philip Alston az ENSZ megbízásából vizsgálja, hogy a kenyai rendőrség milyen törvénytelen emberöléseket követett el. A BBC szerint vizsgálata során épp Kingara volt az egyik forrása. Alston szerint a történtek súlyos fenyegetést jelentenek a jogállam számára, függetlenül attól, hogy ki követte el a gyilkosságokat.