Lelőttek egy rendőrt Észak-Írországban

Vágólapra másolva!
Lelőttek egy segélyhívásra kiérkező rendőrt Észak-Írországban hétfő éjszaka. A gyilkosság két nappal az után történt, hogy a Valódi IRA kivégzett két brit katonát a tartományban. A mostani merényletet egy másik katolikus szakadár szervezet, a Continuity IRA vállalta magára
Vágólapra másolva!

Rendőrgyilkosság történt hétfő éjjel Észak-Írországban, alig két nappal azután, hogy szélsőséges republikánus fegyveresek két brit katonát megöltek a tartományban. A rendőrtisztet az északír fővárostól, Belfasttól délre fekvő Armagh grófságban, Craigavon kisváros katolikus negyedében lőtték agyon.

A gyilkosság áldozatául esett rendőr egy kéttagú járőr tagjaként érkezett a település iskolájához, ahová valamely incidens miatt hívták ki a rendőrséget. Sir Hugh Orde, a rendőrség vezetője szerint a rendőrök egy "sebezhető személye" hívására mentek ki. A járőrt akkor lőtték le, amikor helyi idő szerint 21.45-kor a helyszínre érve készállt a rendőrautóból.

Szolgálatban lévő rendőrt több mint egy évtizede nem öltek meg ebben az északír provinciában. A keddi merényletért egy szakadár katolikus milícia, a Continuity IRA vállalta a felelősséget. Az első feltételezések szerint a rendőröket tőrbe csalhatták.

Északír politikusok pártállástól függetlenül elítélték a merényletet. A támadókat többen terroristának, a támadást pedig terroristta cselekménynek nevezték.

A rendőrgyilkosság előtt 2 nappal szintén Észak-Írórszágban egy katonai bázis ellen intézett támadást a Valódi IRA elnevezésű britellenes szervezet. A szombati támadásban 2 katona meghalt, 4 másik ember megsérült. Észak-Írországban 1997 óta nem öltek meg brit katonát.

A két szakadár szervezet tagjai - ahogy az elnevezésük is jelzi - nem ismerik el az északír katolikusok érdekképviselőjének a legnagyobb ulsteri britellenes katolikus milíciát, az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), amely évekkel ezelőtt befejezte fegyveres tevékenységét.

Észak-Írországban - csaknem harminc évi vérontás után - két éve hivatalosan is béke honol. A rendezési folyamat legfőbb eddigi eredményeként - korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva - együtt kormányozzák Észak-Írországot a többségi protestáns és a kisebbségi katolikus közösség radikális pártjai.