Öngyilkos lett a német iskolai ámokfutó

Vágólapra másolva!
Valószínűleg magával végzett az az ámokfutó, aki lövöldözni kezdett szerda délelőtt egy németországi iskolában. A 17 éves fiú az iskolában és menekülés közben összesen 17 embert ölt meg. Az áldozatok emlékére gyásznapot rendelt el csütörtökre Angela Merkel kancellár.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg öngyilkos lett az a 17 éves fiatalember, aki szerdán délelőtt vérfürdőt rendezett egy württembergi kisváros, Winnenden iskolaközpontjában - közölte a stuttgarti ügyészség késő délután. Korábbi hírek szerint a tetthelyről autóval elmenekülő ámokfutót a rendőrök lőtték le, miután sarokba szorították a 30 kilométerre fekvő Wendlingen egyik szupermarketjének parkolójában.

Az ámokfutó - az iskola volt diákja - összesen 17 emberrel végzett: az iskolában kilenc diákot és három tanárt lőtt agyon, majd menekülés közben három másik embert ölt meg. Délután belehalt sérüléseibe egy tizedik diák valamint még egy menekülés közben meglőtt ember.

A fekete ruhába öltözött fiú fél tízkor nyitott tüzet az Albertville középiskolában. Menekülés közben lelőtt egy embert a szomszédos pszichiátriai klinika területén, majd autóval indult Stuttgart irányába. Egy 40 kilométerre lévő településig jutott, ahol elbarikádozta magát egy áruházban. A lövöldöző az áruházban két járókelővel végzett, és súlyosan megsebesített két rendőrt is.

Közvetlenül az iskolai lövöldözés után a rendőrség lezárta a környéket, és nagy erőkkel kezdte meg a gyanúsított keresését. Különleges egységek fésülték át a 27 ezer lakosú kisvárost, kutyákkal és helikopterrel kutattak a tettes után. Bár a rendőrség hivatalosan nem közölte kit keresnek, több német újság is megtudta, hogy a 17 éves Tim K. volt a tettes, akinek apja több fegyvert is tart legálisan. A fiú ezek közül vett el egy Beretta típusú pisztolyt.

Helmut Rau, tartományi oktatási miniszter szerint az ámokfutó diák soha nem hívta fel magára a figyelmet. Tavaly közepes eredménnyel befejezte a reáliskolát, majd továbbtanult. Egy osztálytársa a Spiegel Online-nak azt mondta, a fiú súlyosan frusztrált volt. Az iskolakomplexumot, ahol több mint ezer diák tanul, kiürítették, a diákokkal és tanárokkal orvosok és pszichológusok foglalkoznak.

Az áldozatok emlékére gyásznapot rendelt el csütörtökre Angela Merkel kancellár. A kormányfő - aki szerdai nyilatkozatában a merénylet kapcsán országos gyászról beszélt - elrendelte, hogy szerte az országban a gyász és az együttérzés jelekét eresszék félárbocra a zászlókat a középületeken.

Szerda esti értesülések szerint Winnenden városában több ezren gyűltek össze azon az ökumenikus gyászmisén, amelyet az áldozatok emlékére tartottak.