Az EU szerint kudarcba fulladt az ENSZ drogstratégiája

Vágólapra másolva!
Nem hozott értékelhető pozitív eredményt az elmúlt tíz évben az ENSZ drogstratégiája - állapította meg egy kedden közzétett jelentésben az Európai Bizottság. A jelentést a világszervezet következő tízéves drogstratégiáját meghatározó bécsi kongresszus előtt hozták nyilvánosságra. Az ENSZ elismerte, hogy politikája miatt erősödtek a bűnszervezetek.
Vágólapra másolva!

Elhibázott volt az ENSZ elmúlt tíz évben alkalmazott drogstratégiája - állítja az Európai Bizottság hétfőn kiadott jelentése. A dokumentum készítői szerint "nincs bizonyíték arra, hogy a globális drogprobléma mérséklődött volna". Egyes gazdagabb államokban némileg javult a helyzet, miközben másutt romlott, de egyes helyeken - köztük néhány fejlődő és felzárkózó országban - viszont jelentősen romlott.

A jelentés szerint az ENSZ drogpolitikája csupán földrajzilag változtatott a helyzeten. Az előállítás és a szállítás ellenőrzése csak átrendezte a tevékenységeket. A helyi piacokkal szembeni fellépés a legtöbb országban kudarcba fulladt. Az elhibázott politika erősítette a szervezett bűnözést, az erőszakot és az fejődő országokban tapasztalható bizonytalanságot - állítja a jelentés.

Az ENSZ szerint azonban vannak eredmények, például a drogfelhasználók száma az elmúlt években folyamatosan a világ népességének 5 százaléka körül mozgott, azaz nem nőtt. Az ENSZ drog- és bűnügyi irodája (UNDOC) ugyanakkor elismerte, hogy a drogpolitika akaratlanul hozzájárult a szervezett bűnözés erősödéséhez.

A jelentést a témával kapcsolatban a szerdán Bécsben kezdődött ENSZ-konferencia előtt hozták nyilvánosságra. Az eseményen ENSZ-tagállamok kormányainak küldöttei a következő tíz év drogstratégiájáról kellene hogy határozzanak, ám megosztottak a kérdésben.

A drogkérdést minden állam más-más módon kezeli. Egyesek inkább a függők kezelésére és az emberek felvilágosítására helyeznék a hangsúlyt, míg mások - például az USA és Oroszország - inkább a büntetés elrettentő erejében hisznek. A BBC szerint így valószínűtlen, hogy egységes álláspont alakul ki a bécsi kongresszuson, a következő tízéves drogstratégia a legkisebb ellenállás felé halad majd.