Polgárháború felé sodródik Madagaszkár az USA szerint

Vágólapra másolva!
Távozásra szólította fel a Madagaszkáron tartózkodó amerikaiakat az Egyesült Államok nagykövetsége, mert megítélésük szerint az ország a polgárháború szélén áll. Az ENSZ sikertelenül próbálta meg tárgyalóasztalhoz ültetni az elnököt és az ellenzék vezérét, és hamarosan lejár az ultimátum, amelyet a hadsereg adott a rivalizáló politikusoknak.
Vágólapra másolva!

Kudarcba fulladt csütörtökön Madagaszkáron az ENSZ közvetítőinek kísérlete, hogy tárgyalóasztalhoz ültessék Marc Ravalomanana elnököt és az ellenzék vezetőjét, Andry Rajoelinát. A jelenleg az ENSZ védelme alatt álló, DJ-ből a főváros polgármesterévé lett Rajoelina elutasította a találkozót. Egyezkedés helyett igyekszik kihasználni a szegénység miatti elégedetlenséget: diktátornak nevezte a 2006-ban újraválasztott elnököt, és megpróbálja kiépíteni a saját, párhuzamos közigazgatását.

A kelet-afrikai szigetországban legalább 135 ember halt meg, mióta január végén zavargássá, majd fegyveres összecsapássá fajult az ellenzék és a kormány közti ellentét. A Reuters szerint jelenleg teljesen bizonytalan, hogy ki irányítja a kormányzatot és a katonai egységeket. Kedden Edmond Rasolomahandry tábornok 72 órás ultimátumot adott az egymással rivalizáló politikai erőknek, hogy rendezzék vitás ügyeiket, ellenkező esetben a hadsereg átveszi a hatalmat.

Az elnök és az ellenzéki vezér közti konfliktus tavaly decemberben éleződött ki, amikor a kormány bezáratta a Rajoelina tulajdonában lévő tévécsatornát. Rajoelina ezt követően tömegtüntetéseket szervezett, amelyeken magát kiáltotta ki elnöknek, és lemondásra szólította fel Ravalomananát, akit diktátornak, gazembernek és tolvajnak bélyegzett. Februárban eltávolították polgármesteri posztjáról, de ezt követően is több tüntetést szervezett, melyek közül a február 7-i demonstráción a rendőrök a tömegbe lőttek, megölve 50 embert.

A fokozódó erőszak miatt az országból menekülnek a külföldiek. Az Egyesült Államok már szerdán azt ajánlotta állampolgárainak, hogy hagyják el Madagaszkárt. A nagykövetség arra szólította fel amerikaiakat, hogy kísérjék figyelemmel a helyzetet, és induljanak, ameddig még működik a légi közlekedés. Niels Marquardt amerikai nagykövet szerint a szigetország "a polgárháború szélén áll", ezért a diplomáciai misszió dolgozóinak is felajánlotta a távozás lehetőségét - írta nagykövetségi forrásokra hivatkozva a Reuters.

Az Európai Unió megbízottai egyelőre nem távoznak az országból - mondta a Reutersnek Jean-Claude Boidin misszióvezető. Arra figyelmeztette a madagaszkári vezetőket, hogy a válság megoldásának minden, "nem alkotmányos" megoldási kísérlete az EU támogatásának felfüggesztésével jár.