Vágólapra másolva!
Joaquín Guzmán, Mexikó drogcsászára is felkerült a világ leggazdagabb embereit tartalmazó Forbes-listára. Az alacsony termete miatt csak Kurtának hívott férfi 2001 óta szökésben van, ötször menekült meg a hatóságok elől. 1 milliárd dollárosra becsült vagyona a Forbes magazin listájának 701. helyéhez volt elegendő.
Vágólapra másolva!

1 milliárd dolláros vagyonával egy mexikói drogcsászár felkerült az amerikai Forbes magazin listájára, melyen évről évre a világ leggazdagabb emberei kapnak helyet. Az 55 éves Joaquín Guzmán a mexikói hatóságok szerint több ezer ember haláláért felelős mint a drogháború egyik fő résztvevője, a Sinaloa-klán irányítója. Ő jelenleg a 701. leggazdagabb ember a világon a Forbes listája szerint.

"Nem elérhető, nem tudunk vele interjút készíteni" - mondta Luisa Kroll, a Forbes főszerkesztője a Reutersnek. "Ám a pénzügyeit egész jól kezeli" - tette hozzá. Vagyonát a magazin drogkereskedelmi szakértőkre és amerikai kormányzati adatokra támaszkodva becsülte fel. Kroll szerint Guzmán "alapvetően az USA-ba irányuló kokain egyik legfőbb szállítója".

Nem ő az első drogbáró, aki a világ leggazdagabbjai közé került. A kolumbiai Pablo Escobar 3 milliárd dolláros vagyont halmozott fel a kokain eladásából. Karrierjének a kolumbiai rendőrség vetett véget, amikor 1993-ban meggyilkolta. Összesen 18 és 39 milliárd dollár közötti összeget kaszáltak tavaly a mexikói és kolumbiai kartellek csak a drogcsempészetből. Guzmán a Reuters szerint ennek a kereskedelemnek a 20 százalékát ellenőrzi.

A 155 centimagasságú drogbáró (akit emiatt csak El Chapóként, azaz a Kurtaként emlegetnek) még 2001-ben szökött meg egy mexikói börtönből. Ezután háborúba kezdett a többi klánnal az Egyesült Államokba irányuló drogkereskedelem feletti ellenőrzésért. A hatóságok sikertelenül próbálják elfogni, mivel roppant elővigyázatosan éli életét: mobiltelefonját például naponta cseréli a rendőrség szerint. 2001 óta négy nagyobb kormányzati hajtóvadászaton csúszott ki a rendőrök markából.

Guzmán sinaloai kartelljének legyőzése Felipe Calderón kormányának legfőbb célja, nyilatkozta Eduardo Medina Mora mexikói főügyész a múlt héten a Reutersnek. 2008 eleje óta a Reuters szerint 7000 ember halt meg a mexikói drogháborúban. A kormány a hadsereget is bevetette az erőszak megfékezésére az ország északi részén, ám a felfegyverkezett drogklánok nem hátráltak meg, és többször szabályos utcai csatákba bonyolódtak a kormánycsapatokkal. Mexikón megy át az USA-ba irányuló kokain 90 százaléka, de az ország maga is nagy termelő: heroint, metamfetaminokat és marihuanát készítenek és exportálnak illegálisan.