Kormányépületeket foglalt el az ellenzék Madagaszkáron

Vágólapra másolva!
Számos kormányzati épületet elfoglalt a madagaszkári ellenzék csütörtökön. Andry Rajoelina hívei zendülő katonák kíséretében bevették a pénzügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal épületét. A szigetországban január vége óta több mint 140 ember vesztette életét Rajoelina és az államfő hatalmi harcát kísérő véres tüntetésekben és zavargásokban.
Vágólapra másolva!

Több kormányzati épületet elfoglaltak csütörtökön a madagaszkári ellenzék hívei. A magát egy "átmeneti kormány" vezetőjének kikiáltó Andry Rajoelina hívei zendülő katonák kíséretében bevették a pénzügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal épületét. Médiaértesülések szerint az ellenzékiek használhatatlanná tették a két elnöki repülőgép egyikét a főváros, Antananarivo repülőterén.

Rajoelina, a főváros volt polgármestere hetek óta Marc Ravalomanana elnök lemondását követeli, és azzal vádolja az államfőt, hogy diktatórikus módszereket alkalmaz, visszaél hatalmával. Szerdán, néhány órával a belpolitikai válság megoldását célzó újabb tárgyalások előtt Rajoelina bejelentette: nem vesz részt a megbeszélésen.

Diplomáciai források szerint a madagaszkári hadseregben szolgáló katonák 80 százaléka már átállt az ellenzék oldalára, és megtagadta az engedelmességet az elnöknek. A katonai lázadás vasárnap tört ki egy katonai támaszponton a főváros közvetlen közelében. A katonák közölték, hogy nem engedelmeskednek tovább a rendszer parancsainak. André Andriarijaona ezredes, a lázadó katonák vezetője bejelentette szerdán, hogy átvette az ellenőrzést a hadsereg fölött, ő lett az új vezérkari főnök.

Az Afrika délkeleti partjainak közelében fekvő szigetországban január vége óta több mint 140 ember vesztette életét a volt polgármester és az államfő hatalmi harcát kísérő véres tüntetésekben és zavargásokban.