Újabb holttestet találtak a kölni romok alatt

Vágólapra másolva!
Újabb holttestet találtak a mentőalakulatok a kölni levéltár romjai alatt. A március 3-án történt katasztrófában egy 17 éves fiatal holttestét már korábban megtalálták. Az épület összeomlásának okai hivatalosan még mindig tisztázatlanok.
Vágólapra másolva!

Több mint egy héttel a kölni történeti levéltár összeomlása után a mentőosztagok csütörtök délután újabb holttestre bukkantak a romok alatt. A helyi tűzoltóság szóvivőjének közlése szerint minden valószínűség szerint a második eltűntnek nyilvánított fiatal férfi teteméről lehet szó, de a holttestet egyelőre nem tudták azonosítani. Az ugyanis az omlás okozta kráterben mintegy kilenc méterrel a föld alatt fekszik, és egyelőre nem tudták a felszínre hozni. A kiemelés órákat vehet igénybe.

A holttest nyomára mentőkutyák bukkantak kora délután. Amennyiben a feltételezések beigazolódnak, az ugyancsak eltűntnek nyilvánított, 24 éves Khalil G.-ről lehet szó.

Az első holttestre a hatóságok múlt vasárnapra virradóan bukkantak rá, és az azonosítás után kiderült, hogy a 17 éves Kevin K.-t találták meg. A fiatal péktanonc - Khalil G.-vel - abban a szomszédos házban tartózkodott, amelyet - egy másik házzal együtt - a leomló levéltár "sodort magával".

Közben a hatóságok nagy erővel folytatták a romok eltakarítását, a munkát a szakadatlan esőzés továbbra is nehezíti. A munka feltehetőleg hónapokat vehet igénybe, hiszen a levéltár és a két szomszédos ház összeomlását követően mintegy 800 tonna rom, illetve mindenekelőtt kőtörmelék keletkezett.

A március 3-án történt katasztrófa okai hivatalosan még mindig tisztázatlanok. A gyanú azonban egyértelműen a kölni közlekedési vállalatra terelődött amiatt, hogy az elmúlt években szabálytalanul végezték a metróépítést a környéken. Emiatt több épület - mindenekelőtt a levéltár épülete - megrepedezett, illetve megsüllyedt. A vizsgálat folyik, közben a környező házak lakóit kitelepítették otthonaikból.

A hatóságok szerint a nemcsak Németország, hanem Európa egyik legjelentősebb levéltárának számító kölni archívum összeomlása nyomán felbecsülhetetlen értékű, részben a középkorból fennmaradt írásos dokumentumok semmisültek meg.