Együtt stabilizálná Kínával a világgazdaságot Obama

Vágólapra másolva!
Sürgősen szoros együttműködést kell kialakítania egymással a világgazdaság stabilizálása érdekében az Egyesült Államoknak és Kínának - erről állapodott meg Barack Obama a kínai külügyminiszterrel. Megegyeztek abban is, hogy a jövőben igyekeznek megelőzni a katonai konfrontációkat.
Vágólapra másolva!

A világgazdasági válságról tárgyalt Barack Obama amerikai elnök és Jang Csie-cse kínai külügyminiszter csütörtökön Washingtonban. A Fehér Ház szerint az elnök és vendége egyetértett abban, hogy a két országnak - mint a világ két vezető gazdasági hatalmának - sürgősen szoros együttműködést kell kialakítania egymással a világgazdaság stabilizálása érdekében, ösztönöznie kell a keresletet odahaza és külföldön, valamint működésbe kell hoznia a hitelpiacokat.

Megegyeztek abban, hogy a jövőben igyekeznek megelőzni a minapi dél-kínai-tengeri incidenshez hasonló katonai konfrontációkat. Az amerikai elnök a Fehér Ház közlése szerint "aláhúzta a kínai-amerikai katonai párbeszéd magasabb szintre emelésének és gyakoriságának fontosságát". Az amerikai kormány hétfőn tiltakozott Pekingnél amiatt, hogy kínai hadihajók fenyegetően körülvették az amerikai haditengerészet fegyvertelen kutató járművét. Az amerikaiak szerint a hajó nemzetközi vizeken volt, Peking szerint viszont kínai felségvizeken.

Obama kifejtette azt is, hogy az emberi jogok védelme az amerikai külpolitika egyik alapvető eleme. Reményét fejezte ki, hogy lesz előrelépés a kínai kormány és a dalai láma képviselői közötti párbeszédben.

Az amerikai elnök és a kínai külügyminiszter megbeszélésén a nemzetközi pénzügyi válság mellett szó esett az észak-koreai atomprogramról, az afganisztáni és pakisztáni fejleményekről, valamint a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban uralkodó állapotokról.