Az ellenzék szerint megbuktatták a elnököt Madagaszkáron

Vágólapra másolva!
A madagaszkári ellenzék szerint leváltották Marc Ravalomanana elnököt, az ország parlamentjét és kormányát. Andry Rajoelina, az ellenzék vezetője négy órás ultimátumot adott az elnöknek a távozásra. Madagaszkáron január vége óta tart a fegyveres összecsapásokkal súlyosbított politikai válság, azóta több mint száz embert öltek meg a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Négy órás ultimátumot adott szombaton a távozásra Marc Ravalomanana madagaszkári elnöknek Andry Rajoelina, az ellenzék vezetője.

Az ellenzéki vezető felszólította az államfőt: "szerényen távozzon a hatalomból a következő négy óra alatt". Egyúttal kijelentette, hogy kész egy találkozó során tárgyalni "a demokratikus hatalomátadásról". Rajoelina március 3. óta rejtekhelyen tartózkodott, miután a hatóságok otthonában akarták letartóztatni és csak szombaton jelent meg először a nyilvánosság előtt.

Az államfő egyik tanácsadója válaszul közölte, hogy bár az ellenzék elfoglalta a miniszterelnöki hivatalt, nincsen a kezében törvényes hatalom, amit a nép adott volna neki demokratikus szavazás útján. Ezért továbbra is csak "utcai mozgalomnak" tekintik. A tanácsadó szerint egyelőre nem világos, hogy az egész hadsereg átállt-e az ellenzékhez. Megerősítette viszont, hogy Ravalomanana továbbra is az elnöki palotában tartózkodik.

A madagaszkári ellenzék szombati bejelentése szerint "leváltották Marc Ravalomanana elnököt, az ország parlamentjét és kormányát", miután az ellenzéki erők elfoglalták az - üres - antananarivoi miniszterelnöki hivatalt. Roindefo Zafitsimivalo Monja, az ellenzék által kinevezett "átmeneti főhatóság miniszterelnöke" egyúttal bejelentette, hogy két éven belül parlamenti, helyhatósági és elnökválasztásokat tartanak az indiai-óceáni szigetországban.

Monja a kormányfői hivatalban újságírók előtt több "minisztere" és mintegy 30 katona társaságában felolvasta Andry Rajoelinának, az ellenzék vezetőjének deklarációját, mely szerint Ravalomanana köztársasági elnök "immár nem gyakorolja az alkotmány által biztosított jogait és nyilvánvalóvá vált, hogy a fegyveres erők nem engedelmeskednek neki". Egyúttal bejelentette, hogy a Rajoelina által vezetett "átmeneti főhatóság" azonnal megkezdte működését.

A madagaszkári ellenzék ezt követően átadta a deklaráció szövegét az alkotmánybíróságnak és kérte a testületet: nyilvánítsa ki a köztársasági elnök és a parlament leváltását.

Madagaszkárban január vége óta tart a fegyveres összecsapásokkal súlyosbított politikai válság a 2002 óta hatalmon lévő Ravalomanana elnök és ellenzéke között. Azóta több mint száz embert öltek meg a szigetországban.

Az Európai Bizottság "komoly aggodalmának" adott hangot szombaton a madagaszkári fejlemények miatt. Az Európai Bizottság nyugalomra szólította fel az érintett feleket és a mielőbbi széles körű párbeszéd folytatását szorgalmazta a madagaszkári keresztény egyházak tanácsa által felajánlott közvetítéssel.