Feloszlatták a pozsonyi neonáci tüntetést

Vágólapra másolva!
Neonáci tüntetést oszlattak fel szombaton Pozsonyban, miután az összegyűltek régi szlovák fasiszta köszöntést kántáltak. Az engedélyezett nagygyűlés résztvevői a második világháborús szlovák fasiszta bábállam kikiáltásának 70. évfordulójára emlékeztek. Egy szlovák tévécsatorna szerint magyarok is részt vettek a megmozduláson.
Vágólapra másolva!

Feloszlatták szombaton a hatóságok a pozsonyi neonáci tüntetést, miután a vezérszónok beszéde végén felhangzott a Na stráz! (Őrségbe!) egykori szlovák fasiszta köszöntés. A szónokot - Marián Kotlebát, a szélsőjobboldali Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) volt vezetőjét - a rendőrség kiemelte a tömegből és elvezette a helyszínről.

A TA3 szlovák hírtelevízió esti jelentése szerint Kotlebát, akinek a beavatkozás közben állítólag eltörött a keze, a rendőrség tiltott ideológia népszerűsítése címén letartóztatta. További nyolc személyt előállítottak, de kihallgatásuk után szabadon engedtek. A hírtelevízió úgy tudja, hogy a pozsonyi neonáci tüntetésen külföldi - cseh, lengyel és magyar - állampolgárok is részt vettek.

Miután a néhány száz főt számláló tömeg nem volt hajlandó engedelmeskedni Andrej Petrek, a pozsonyi belváros polgármestere felszólításának, a kommandósok és a rendőrök megkezdték az emberek kiszorítását az elnöki palota előtti térről.

A korábban engedélyezett nagygyűlés résztvevői a II. világháborús Szlovák Állam (a fasiszta bábállam) kikiáltásának 70. évfordulójára kívántak emlékezni. A neonácik tervezett menete a köztársasági elnöki palotától kiindulva a belvároson át Jozef Tiso bábelnök sírjáig vezetett volna.

Egy másik pozsonyi belvárosi téren, szintén a köztársasági elnöki palotától nem messze mintegy 50-60 antifasiszta gyűlt össze, hogy tiltakozzon a neonácik színrelépése ellen. "Az volt a célunk, hogy megmutassuk: a fasizmussal és a neonácizmussal szimpatizáló embereket nem látjuk szívesen városunkban" - mondta újságíróknak Robert Mihály, az antifasiszta tüntetés egyik kezdeményezője.

Pozsonyban a nap folyamán több rendezvény is volt a fasiszta szlovák bábállam megalakulásának évfordulójával kapcsolatban. Mintegy kéttucat fiatal délelőtt virágokat, szlovák zászlókat, valamint Andrej Hlinkát és Tisót ábrázoló fényképeket helyezett el a Szent Márton temetőben, Tiso sírjánál. Tiso egyik diákja mondott megemlékező beszédet. Stanislav Pánis, a Szlovák Nemzeti Egység elnöke bírálta az egyházat, amiért az nem állt a sírt gondozó személyek pártjára.

A Nyitrához közeli Csekejen (Cakajovce), ahol az 1939 és 1945 közötti rezsim elnökének szobra áll, mintegy százan emlékeztek a nácibarát bábállam létrejöttének évfordulójára. A megemlékezést a Szlovák Megújhodási Mozgalom szervezte. A mozgalom elnöke, Róbert Svec szerint köszönet jár a néhai államfőnek mindazért, amit a szlovák nemzet és államiság érdekében tett. Meggyőződése, hogy az akkori köztársaság mentette meg a szlovák nemzetet.

Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint az egykori fasiszta államnak továbbra is számos híve van a mai Szlovákiában. A megkérdezett állampolgárok egyharmada kedvező színben látja Tiso államát, egyharmadának nincs egyértelmű véleménye, míg egyharmad negatívan viszonyul hozzá. A II. világháború idején létező szlovák fasiszta államot egyértelműen csak a megkérdezettek hét százaléka utasította el.