Holokauszttal vádolja Izraelt bin Laden

Vágólapra másolva!
Egy friss hangfelvételen "holokausztnak" nevezte Izrael gázai övezeti hadműveletét Oszama bin Laden. A terroristavezér kritizálta az Egyesült Államokkal szövetséges arab államokat.
Vágólapra másolva!

"Holokausztnak" nevezte Izrael gázai övezeti hadműveletét Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője az al-Dzsazíra katari hírtelevízióban szombaton sugárzott hangfelvételen. Bin Laden több arab vezetőnek szemére vetette, hogy nem tett meg mindent a harcok megállításáért, és összeesküdött a Nyugattal.

Az al-Dzsazíra nem közölte, hogy miként jutott birtokába az új hangfelvétel, amelynek hitelességét egyelőre nem lehetett ellenőrizni. A hang azonosnak tűnik a terrorista vezér korábbi üzeneteiben hallhatóéval. Bin Laden előzőleg januárban üzent: azon a hangfelvételen felszólította a muszlimokat, hogy indítsanak dzsihádot (szent háborút) Izrael ellen.

"Egyértelmű, hogy egyes arab vezetők összeesküdtek a cionista-keresztes koalícióval (gázai) népünk ellen" - közölte bin Laden a felvételen, amelyben konkrétan egyetlen országot sem nevezett meg. Mindössze annyit mondott, hogy az Amerika által "mérsékeltnek" minősített arab országok vezetőiről beszél. Azzal vádolta ezeket az országokat, hogy "együttműködtek" Izraellel a tavaly december végén indított, több mint három hétig tartó hadművelet során.

Az al-Kaida vezére feltételezhetően Egyiptom és Szaúd-Arábia ellen kelt ki. Az Egyesült Államok szövetségeseként számon tartott két arab ország vezeti a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális mozgalommal ellenséges tábort, szemben a Katar és Szíria által uralt arab csoporttal.

Az Izrael elleni palesztin rakétatámadások leállítását, valamint a fegyvercsempészet felszámolását célzó - december 27. és január 18. közötti - hadművelet során az izraeli haderő letarolta a Gázai övezetet. A harcokban több mint 1300 palesztin vesztette életét.