Szász Jenő maradt az MPP elnöke

Vágólapra másolva!
Indulatoktól, legitimitási vitáktól sem mentes kongresszust tartott a romániai Magyar Polgári Párt Gyergyószentmiklóson. A küldöttek ismét Szász Jenőt választották meg elnöknek.
Vágólapra másolva!

Megerősítette tisztségében Szász Jenő pártelnököt a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) első országos tanácsa (kongresszusa), amely szombat délután ülésezett a székelyföldi Gyergyószentmiklóson.

Csinta Samu, a párt háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke bejelentette, hogy egyelőre nem akar versenybe szállni a pártelnöki székért, sőt arra kérte küldött-társait, hogy az országos tanács most ne döntsön személyi kérdésekről, hanem fél éven belül hívjanak össze rendkívüli tisztújító kongresszust.

Az ülés kezdetén szabályzatértelmezési vitát váltott ki Szász Jenő pártelnök javaslata, hogy a testületbe delegált 144 országos küldött mellett kapjanak szavazati jogot a megyei küldöttek tanácsainak tagjai, valamint a tavalyi helyhatósági választásokon mandátumot szerzett tisztségviselők, azaz további 281 küldött. Az országos küldöttek elfogadták, hogy voksolhasson a többi küldött is.

A döntés után a küldöttek egy része - a Bihar megyei küldöttség testületileg, valamint a háromszékiek és a Kolozs megyeiek egy része - elhagyta a termet. A kolozsvári elnökjelölt is bejelentette visszalépését, azzal az indokkal, hogy nem kíván egy jogtalanul működő kongresszuson részt venni.

Szász Jenő az ülés után az MTI-nek elmondta, hogy mintegy 20-30 elégedetlen hagyta el a termet, mások viszont a téli útviszonyokra hivatkozva utaztak haza a kongresszusról. Az ülés elején regisztrált 425 küldöttből csupán 289 élt szavazati jogával az ülés végén.

A késő este megtartott választás nyomán Szász Jenő így 256 szavazatot kapott a leadott 289-ből, a másik jelöltre, az ákosfalvi Bartha Jenőre 29-en szavaztak. A párt legfelsőbb döntéshozó testülete ugyanakkor megválasztotta az országos elnökség tagjait, illetve módosította a politikai alakulat alapszabályzatát, és elfogadta politikai keretprogramját.

Az MPP-t a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alternatívájának szánva alapították néhány éve. Azóta többször is összemérte erejét a két szervezet, az MPP-nek eddig nem sikerült átütő sikert elérnie parlamenti vagy önkormányzati választásokon.