Visszakapja posztját a Musarraf által leváltott pakisztáni főbíró

Vágólapra másolva!
Visszahelyezik posztjára Iftihár Mohammed Csaudri pakisztáni főbírót, akit Pervez Musarraf rezsimje távolított el onnan még 2007-ben. A kormány egyúttal az összes politikai foglyot szabadon engedi. Ezzel akarják elejét venni a belpolitikai válságnak: a bíró miatt nagy tüntetést szervezett hétfőre az ellenzék, amit utóbb lemondtak.
Vágólapra másolva!

Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő hétfőn bejelentette, hogy a belpolitikai válság megoldása érdekében március 21-i hatállyal visszahelyezik tisztségébe a legfelsőbb bíróság elnökét, akit a Pervez Musarraf vezette katonai rezsim távolított el 2007 végén. Aszif Ali Zardari államfő eddig ellenállt az ellenzéki erők és a jogászok mozgalma követelésének. Az elnök úgy vélte, Iftihár Mohammed Csaudri főbíró beleavatkozik a politikába, és ha visszahelyezik, az ő hatalmára is veszélyt jelenthet.

Csaudri jelképes alakjává vált az igazságszolgáltatás függetlenségének és a törékeny pakisztáni demokráciának. Az ő és minden elmozdított bíró visszahelyezéséről egy vasárnap éjjeli tanácskozáson döntött a kormány, az államfő és Asfak Kajani, a hadsereg vezérkari főnöke. Gilani bejelentette, utasítást adtak arra is, hogy engedjék szabadon a bebörtönzött ellenzékieket, és állítsák helyre a gyülekezés szabadságát.

Az ellenzék hétfőre tüntetést tervezett Iszlámábádba, amelyen a 2007-ben eltávolított bírók visszahelyezését akarták követelni. Navaz Sarif ellenzéki vezető, volt kormányfő azonban bejelentette, lefújják a demonstrációt. A főbíró visszahelyezésének hírére több száz híve ünnepelte őt iszlámábádi otthonánál.