Rábólintottak az alkotmánybírók az új madagaszkári elnökre

Vágólapra másolva!
Rábólintott a madagaszkári alkotmánybíróság Andry Rajoelina elnökségére, aki hat évvel fiatalabb, mint amit az alkotmány az elnöki poszt betöltéséhez előír. Az ellenzéki Rajoelinát hétfőn emelte hatalomra a hadsereg, miután elődje, Marc Ravalomanana elnök lemondott. Ezzel véget ért az ellenzéki vezér és az elnök közötti hatalmi harc, amelyben január óta több mint 100 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta a madagaszkári alkotmánybíróság Andry Rajoelina ellenzéki vezér hatalomátvételét. Rajoelinára előző nap ruházta át a hatalmat az ország katonai vezetése, miután Marc Ravalomanana elnök lemondott. Az eredetileg dj Rajoelina 34 éves, míg az alkotmány szerint az elnöknek legalább 40 évesnek kell lennie.

Rajoelina szerdán azt mondta, minden visszatér a normális kerékvágásba, és azt ígérte, két éven belül választást tartanak. Az alkotmánybírósági döntés újabb lépés a hadsereg és hívei hathatós támogatásával hatalomba került Rajoelina hatalmának legalizálása felé - írja a BBC.

Csakhogy fiatal korán túl is könnyen támadható Rajoelina elnöksége. A helyi törvények szerint ugyanis az elnök lemondása után a hatalmat a parlament felső házának elnöke kapja meg, akinek két hónapon belül új választást kell kiírnia. Rajoelina is azt ígéri, választást tartanak, de csak másfél-két éven belül. A BBC-nek korábban azt mondta, nem szabad, hogy hatalmi űr alakuljon ki, és azért nem akar hamarabb választást kiírni, mivel szerinte felül kell vizsgálni a pártokra vonatkozó törvényeket, az alkotmányt, és ehhez idő kell.

Zambia eközben hevesen támadja az elnökváltást, Madagaszkár afrikai uniós tagságának felfüggesztését követeli, mivel szerintük alkotmányellenes hatalomátvétel történt. Az Afrikai Unió szerint nem szabadott volna a hadseregnek Rajoelinára bízni a hatalmat, mert ez ugyanolyan, mintha puccsot hajtottak volna végre.

Az Indiai-óceánban fekvő Madagaszkáron január végén robbant ki hatalmi harc a 2002 óta hivatalban lévő Ravalomanana elnök és ellenzéke között, azóta több mint száz embert öltek meg a politikai válságot kísérő tüntetéseken és összecsapásokban. A hatalomváltással nyugalom szállt a főváros, Antananairvo utcáira.