Vágólapra másolva!
Eddig is Magyarország volt Oroszország egyik legszorosabb szövetségese Közép-Európában, de a most aláírt gázszerződések még inkább függővé teszik az országot Moszkvától - írja a New York Times. A lap szerint a szerződések cáfolják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állítását, miszerint szilárd támogatója az Európai Unió által tervezett Nabucco vezetéknek.
Vágólapra másolva!

Magyarországot, amely eddig is Oroszország egyik legszorosabb szövetségesének volt tekinthető Közép-Európában, a nemrég megkötött két új gázszerződés még inkább Moszkvához köti - írta szerdán a New York Times. A lap által megszólaltatott elemzők függésről beszélnek a cikkben.

"A szerződések ellentétben állnak azzal, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állít, hogy ő szilárd támogatója az Európai Unió által szponzorált vetélytárs vezetéknek" - közölte az újság a Nabucco programra utalva. A lap szerint a Nabucco várhatóan versenytársa lesz az orosz-olasz fővállalkozó partnerségben tervezett Déli áramlatnak, amelyhez Moszkvának gazdasági és politikai érdekei is fűződnek.

Gyurcsány Ferenc csaknem két éve beleegyezett abba - emlékeztett a lap -, hogy támogatja a Gazprom orosz óriáscég terveit a Déli áramlat építésére. Azt állította, nem lát ellentétet abban, hogy egyszerre támogatja az európai és az orosz gázvezetéktervet.

A múlt héten Moszkvában aláírt új szerződések egyike azonban arra szólítja fel a magyar kormányt és az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankot, hogy finanszírozzák a Déli áramlat beruházását magyar területen - írja a New York Times, utalva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő találkozóján aláírt megállapodásra. A másik szerződés a Gazprom és a Mol magyar energiavállalat között született egy magyarországi gáztároló fejlesztéséről.

A The New York Times idézte Kaderják Pétert, a budapesti Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetőjét, aki szerint Oroszország az Ukrajnát megkerülő Déli áramlat megépítésével Ukrajnától való függőségét akarja csökkenteni, egyben ki akarja terjeszteni gazdasági és talán politikai befolyását Magyarországon.

A gázszerződések moszkvai aláírásakor azt nyilatkozta Gyurcsány Ferenc, hogy a tavalyi nemzetközi viták után többen vannak azok, akik szükségesnek tartják, hogy stratégiai partnerség épüljön ki Oroszországgal. A miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő egyben gyümölcsözőnek nevezte az orosz-magyar együttműködést. Megköszönték egymásnak a közös munkát a kapcsolatok fejlesztésében, Gyurcsány a sárospataki könyvtár könyveinek visszaadásáért is háláját fejezte ki a gázszerződések aláírása után.