Gázai civilek megöléséről vallottak izraeli katonák

Vágólapra másolva!
Minden ok nélkül öltek ártatlan civileket a januári gázai konfliktus során izraeli katonák azoknak a beszámolóknak az alapján, amelyeket egy izraeli katonai akadémia hozott nyilvánosságra. Az izraeli hadsereg azt ígéri, hogy kivizsgálja az állításokat.
Vágólapra másolva!

Az Oranim főiskola katonai akadémiájának végzős diákjai számoltak be újoncoknak egy szemináriumon a december végén kezdődött és január közepén befejeződött gázai műveletekben szerzett tapasztalataikról. A főiskola közzétette a beszámolókat, amelyek közül több arról szólt, hogy az izraeli katonák palesztin civileket gyilkoltak ok nélkül.

Egy palesztin nőt és két gyerekét állítólag az után lőtték le, hogy azok félreértették az arra vonatkozó utasítást, hogy merre kellene haladniuk - írja a BBC. Egy másik esetben egy parancsnok állítólag utasította katonáit, hogy lőjenek le egy utcán sétáló idős asszonyt, pedig az nyilvánvalóan nem jelentett veszélyt senkire. A beszámolók szerint az izraeli katonák indokolatlan pusztítást végeztek a palesztin civilek értékeiben is.

Az izraeli hadsereg ígéretet tett ugyan az állítások kivizsgálására, de egyelőre kitart amellett, hogy humánusan járt el a gázai konfliktus idején, amely decemberben kezdődött légi csapásokkal, majd szárazföldi művelettel folytatódott. Izrael azért indította az akciót, mert a Gázai övezetet ellenőrző palesztin militáns csoport, a Hamász rendszeresen rakétákat lőtt ki izraeli területre.

Ezeknek a rakétatámadásoknak csak elvétve voltak sérültjei vagy halálos áldozatai, míg a gázai műveletben több száz civil vesztette életét. Izraelt ezért számos nemzetközi jogvédő szervezet vádolta meg azzal, hogy aránytalan válaszcsapást alkalmazott. Tudósítók szerint a katonai akadémia által közölt beszámolók megingatják Izrael állítását, amely szerint katonái mindent megtettek a civilek védelméért és épp a Hamász volt az, amely veszélynek tette ki őket - írja a BBC.