Vágólapra másolva!
A tibeti főváros régi negyedének megőrzésére szólította fel a helyi városvezetést a pekingi kormány. Egy tervet is kidolgoztak Lhásza értékeinek megóvására, ebben többek között maximalizálják a város lakosságát és kiterjedését. A brit Times szerint nem véletlen, hogy a tervet a tibeti felkelés 50. évfordulóján jelentették be.
Vágólapra másolva!

Átalakítják a kínai hatóságok a tibeti fővárost, Lhászát - írja a brit Times. A kínai kormány felszólította a helyi hatóságokat, hogy őrizzék meg Lhásza zömében tibetiek lakta óvárosának szépségét és értékeit.

Az utóbbi időben egyre több kritika érte a városvezetést, amiért sok régi épületet leromboltak, amelyek helyén bevásárlóközpontokat és új lakónegyedeket húztak fel. Nem véletlen a brit lap szerint, hogy a tervet az 1959-es levert Kína-ellenes tibeti felkelés 50. évfordulóján jelentették be.

Az intézkedés részeként a város népességét 50 ezerrel csökkentik (500 ezerről 450 ezer főre), és maximalizálják kiterjedését is (75 négyzetkilométerben). Azt ugyanakkor nem tudni, hogy ezt hogyan érik el. 1950-ben, amikor Mao Ce-tung hadserege bevonult Lhászába, a település még alig egy négyzetkilométeres területen feküdt, azóta hatalmas fejlődésen ment át, és özönlöttek ide a kínai betelepülők.

A betelepüléssel azonban hátrányba kerültek a tibeti őslakosok, akik nem beszélik jól a kínait, és a város ezért két részre: egy régire és egy újra szakadt. Az új negyed olyan, mint bármelyik másik kínai nagyváros. Ezzel szemben állnak az óváros alacsony, díszes, festett ablakú, a híres Jokhang-templom körül tömörülő házai, amelyek közül azonban sokat leromboltak az utóbbi években.