Új kezdetről üzent Iránnak Obama

Vágólapra másolva!
A perzsa újév alkalmában videóüzenetet juttattott el Barack Obama amerikai elnök az iráni vezetőkhöz, amelyben a régi konfliktuson való felülemelkedésről beszélt. Obama azt mondta: konstruktív kapcsolatok kiépítését fenyegetéssel nem lehet előbbre vinni. Az iráni elnök sajtótanácsadója válaszult azt nyilatkozta: az Egyesült Államoknak először fel kell ismernie múltbeli hibáit, mielőtt félre lehetne tenni a két ország nézeteltéréseit.
Vágólapra másolva!

A közel harmincéves konfliktuson való felülemelkedést ajánlotta fel Barack Obama amerikai elnök Iránnak a vezetőkhöz és a néphez intézett közvetlen videoüzenetében. "Ebben az évszakban, amely az új kezdetek időszaka, világosan szeretnék szólni az iráni vezetőkhöz" - mondta Obama a perzsa újév alkalmából elküldött, perzsa nyelven feliratozott üzenetben.

"Kormányzatom eltökélt, hogy olyan diplomáciát folytasson, amely minden előttünk álló kérdéssel foglalkozik, és konstruktív kapcsolatok létrehozásán munkálkodik az Egyesült Államok, Irán és a nemzetközi közösség között. Ezt a folyamatot fenyegetéssel nem lehet előbbre vinni. Épp ellenkezőleg, becsületes, a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet szeretnénk" - jelentette ki az amerikai elnök.

Obama olyan jövőt ajánlott, amelyben felülemelkednek a régi viszályokon, és amelyben Irán, valamennyi szomszédja és általában a világ nagyobb biztonságban és békében él. Obama azonban arról is beszélt: "Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság foglalja el az őt megillető helyet a nemzetek közösségében", de "ezt a helyet sem terrorizmussal, sem fegyverekkel nem érheti el".

A Fehér Ház közölte: a videoüzenetet több, a térségben fogható médiának is eljuttatták. Az üzenet a Fehér Ház Hivatal honlapján is olvasható. Az iráni újév, a novruz ünnepe idén március 20-ra esik.

Irán üdvözölte Obama üzenetét, de konkrét lépéseket vár a múlt hibáinak orvoslására - jelentette ki pénteken Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök sajtótanácsadója, Ali Akbar Dzsavanfekr. "Kedvezően fogadjuk az amerikai elnök szándékát a múltbeli nézeteltérések félre tételére, de ennek nem az a módja, hogy azt kérje Irántól: felejtse el egyoldalúan az Egyesült Államok múltbeli agresszív magatartását. Az Egyesült Államoknak el kell ismerniük múltbeli hibáit és helyrehoznia azokat, hogy félretegyük a két ország nézeteltéréseit" - mondta Ali Akbar Dzsavanfekr.

Irán és az Egyesült Államok viszonya Teherán vitatott nukleáris tevékenysége miatt vált feszültté. Obama gesztusa drámai váltás elődje, George Bush politikájához képest, Bush ugyanis Iránt a "gonosz tengelyéhez" sorolta - hívta fel rá a figyelmet a BBC washingtoni tudósítója. Obama már nem sokkal januári beiktatása után beszélt lehetséges nyitásról Irán felé, de márciusban egy évre meghosszabbította az Irán ellen bevezetett szankciókat arra hivatkozva, hogy az ország továbbra is veszélyt jelent az Egyesült Államok biztonságára.

Üdvözölte az irániakat Simon Peresz izraeli államfő is, aki egy rádióüzenetben méltatta Irán ősi kultúráját és arra biztatta "a nagyszerű iráni nemzetet", hogy "foglalja el ismét az őt megillető helyet a fejlett országok között". A dicséret mellett hozzátette azt is, hogy szerinte az irániak jobb helyzetben lennének jelenlegi fundamentalista vezetőik nélkül.

Az Európai Unió azt reméli, hogy új fejezet nyílik az amerikai-iráni kapcsolatokban, miután Obama békejobbot nyújtott Irán vezetőinek. Erről Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője beszélt pénteken. Solana ugyanakkor azt mondta, hogy a Nyugatnak még rendeznie kell az iráni atomprogram miatt dúló vitát Teheránnal.