Bocsánatot kért Obama a bántó viccért

Vágólapra másolva!
Elnézést kért Barack Obama amerikai elnök egy értelmi sérülteket képviselő szervezettel, amiért egy showműsorban viccelődött az általuk szervezett sporteseménnyel. A Fehér Ház is sietett kijelenteni, hogy "csodálatos programnak tartja a speciális olimpiát, amely lehetőséget ad a sérült embereknek".
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök személyesen kért bocsánatot az értelmi sérültek nemzetközi olimpiai szervezetének elnökétől, amiért a Jay Leno-show vendégeként saját bowling teljesítményét a speciális olimpiával rokonította. Erről Tim Shriver, a washingtoni székhelyű Speciális Olimpia szervezet elnöke számolt be az ABC televízióban pénteken.

Shriver szerint Obama az előző esti showműsor után nem sokkal személyesen hívta fel és kért elnézést tőle a félresikerült viccelődésért. Az interjút csütörtök délután vették fel, és az elnök munkatársai sietve közölték, hogy Obama "csodálatos programnak tartja a speciális olimpiát, amely lehetőséget ad a sérült embereknek".

A bowlingozás azért merült fel a showműsorban, mert az elnökválasztási kampányban vicc tárgya lett Obama gyenge bowlingtudása. Különösen népszerű volt egy videofelvétel, amely megörökítette a politikus szerencsétlen próbálkozásait. Akkor mindössze 37 pontot sikerült összehoznia, de azóta állítólag - hangzott el a csütörtöki showműsorban - 129 pontra javította teljesítményét.

Obama az első, aki hivatalban lévő elnökként szerepelt az amerikai televíziók szokásos esti talkshowjának egyikében. Több kritikusa meg is jegyezte, hogy ezzel lejáratja az elnöki hivatalt. Obama szóvivője azonban jelezte, hogy ezt az alkalmat is a gazdasági válsággal kapcsolatos helyzet elmagyarázására akarják használni, és a közel 25 perces interjú nagy részében valóban erről volt szó.