Száz tibeti szerzetest tartóztattak le zavargásért

Vágólapra másolva!
Közel száz tibeti szerzetest taratóztattak le, miután megtámadtak egy rendőrőrsöt. A szerzetesek állítólag egy börtönből megszökött társuk halála miatt dühödtek fel.
Vágólapra másolva!

Letartóztattak a kínai hatóságok közel száz tibeti szerzetest, akik részt vettek egy egy rendőrőrs elleni támadásban a Csinghaj (Qinghai) tartományban fekvő Lagjabban szombaton - jelentette a BBC. Az incidensben néhány rendőr és kormányzati tisztviselők könnyebben megsérültek. A zavargást egy tibeti függetlenséget követeléséért bebörtönzött szerzetes szökése válthatta ki. A szerzetesnek szombaton veszett nyoma, azóta nem találják.

Egy tibeti honlap, a Phayul azt állítja, hogy a férfi beleölte magát egy folyóba, ezután tört ki a zavargás. A rendőrség szerint az embereket a szerzetessel kapcsolatos pletykák tévesztették meg. A Xinhua hivatalos kínai hírügynökség szerint eredetileg hat embert vettek őrizetbe, további 89 feladta magát. A 95 letartóztatott közül 93-an szerzetesek a Ragjab kolostorból.

Múlt héten volt a Kína-ellenes tibeti forradalom 50. évfordulója. A kínai hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, a tartományba nem engednek be külföldieket.