Kétmillió dollárt fizetne a drogbárók fejéért Mexikó

Vágólapra másolva!
Kétmillió dollár jutalmat fizetne a mexikói kormány azoknak, akik segítenének rács mögé juttatni az ország legkeresettebb drogbáróit. Az egyik drogkartell vezetője vagyona miatt felkerült a Forbes milliárdosakat tartalmazó listájára.
Vágólapra másolva!

Fejenként kétmillió dollár - vagyis 444 millió forint - jutalmat ajánlottak a mexikói hatóságok azoknak, akik segítenek kézre keríteni a 24 legkeresettebb mexikói drogbárót - írja a BBC. Az ügyészség hivatalos közlönyben tette közzé a névsort.

A drogkartellek az elmúlt két évben közel nyolcezer embert gyilkoltak meg Mexikóban. Az amerikai és a mexikói kormány tovább fokozza hatóságaik közti együttműködést, a két ország határán ugyanis megugrott az emberrablások és a gyilkosságok száma. A vérdíjról szóló bejelentés hétfőn, vagyis két nappal azt követően történt, hogy az országba látogatott Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

A listán szerepel Joaquín Guzmán is, akit a Forbes magazin a gazdagsága miatt nemrég kénytelen volt felvenni a világ milliárdosainak a listájára. Ő a Sinaloa nevű kartell élén áll, amely az Egyesült Államokba, a kokain legnagyobb felvevőpiacára szállítja az árut. Guzmán elfogásáért Washington külön ötmillió dollárt fizetne.