A konzervatív jelölt vezet a macedóniai elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Nagy fölénnyel vezet a konzervatív kormányzó párt jelöltje, Gjorge Ivanov a macedóniai elnökválasztáson, de a második fordulóban dől el a verseny közte és a függetlenként induló Ljubomir Frcskoszki között. A kampány és a választás nyugodt körülmények között zajlott, de az ellenzék szerint történtek szabálytalanságok a szavazáson.
Vágólapra másolva!

A macedón választási bizottság a szavazatok 83 százalékának összeszámlálása alapján hétfőn közölte, hogy Gjorge Ivanov, a jobboldali VMRE-DPMNE (Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Pártja) nevű kormánypárt jelöltje a voksok 34,2 százalékát szerezte meg, míg Ljubomir Frcskoszki független jelölt - aki mögé felsorakozott a legnagyobb ellenzéki erő, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) - a szavazatok 19,5 százalékát gyűjtötte össze.

Ljube Boskoszki volt belügyminiszter és az albán Imer Selmani fej-fej mellett küzd a harmadik helyért a szavazatok 14,64, illetve 14,50 százalékának birtokában.

A vasárnap rendezett elnökválasztáson összesen hét jelölt indult az elnöki posztért, és a verseny a második fordulóban a legjobb eredményt elért két jelölt, Ivanov és Frcskoszki között dől el április 5-én.

Az elnökválasztással egy időben Macedóniában helyhatósági választást is tartottak. A választások békésen zajlottak, ami azért is fontos, mert a tavaly júniusi parlamenti választás alatt az ország albánok lakta területein súlyos fegyveres incidensek történtek, amelyek egy ember halálát, s kilenc sebesülését okozták.

Az ellenzéki SDSM is elismerte, hogy a szavazást nem kísérte erőszak, de azt állította, hogy a választás távolról sem volt igazságos, történtek szabálytalanságok, és a kormánypárt támogatói megfélemlítették az ellenzéki szavazókat.