2390 embert végeztek ki tavaly világszerte

Vágólapra másolva!
Tavaly 2390 embert végeztek ki szerte a világon - derül ki az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet jelentéséből. Az ítéletek 93 százalékát öt országban hajtották végre: Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Tavaly 2390 halálraítéltet végeztek ki szerte a világon, többségüket Ázsiában - olvasható az Amnesty International (AI) éves jelentésében.

A végrehajtott halálos ítéletek 93 százaléka öt országra - Kína, Irán, Szaúd-Arábia, Pakisztán és az Egyesült Államok - jut. Egyedül Kínában 1718 elítéltet végeztek ki, ami az összes kivégzés 72 százalékát teszi ki. Az AI közölte: fenntartással kezelik ezt az adatot, Kínában ugyanis államtitoknak számít a halálos ítéletek és a kivégzések száma is.

A világ államainak kétharmada iktatta ki jogrendjéből a halálbüntetést, azt már csak 59 országban szabhatják ki. Ugyanakkor halálos ítéletet mindössze a világ 25 országában hajtottak végre tavaly, összesen 8864 embert ítéltek halálra szerte a világban. Európában Fehérorország maradt az egyetlen állam, ahol még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, tavaly négy alkalommal.

Az Egyesült Államokban tavaly 37 halálos ítéletet hajtottak végre, ebből csak Texasban tizennyolcat. 1995 óta nem volt ilyen alacsony a kivégzések száma, ami az Amnesty International szerint azt jelenti, hogy egyre nyilvánvalóbb módon még az Egyesült Államokban is fokozatosan elfordulnak a halálbüntetéstől.

A nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly gyakrabban alkalmazták a halálbüntetést kisebbségek, faji, etnikai vagy vallási közösségek tagjai ellen olyan országokban, mint Szaúd-Arábia, Egyesült Államok, Irán és Szudán.

Továbbra is fennáll annak kockázata, hogy ártatlan embereket végeznek ki. Példaként említették az Egyesült Államokat, ahol tavaly négy halálraítéltről derült ki, hogy ártatlan, így szabadlábra kerültek.