Lemondott a cseh kormány

Vágólapra másolva!
Benyújtotta hivatalosan is lemondását csütörtökön Mirek Topolánek cseh miniszterelnök. A kormány kedden bukott meg, amikor a képviselőházban elveszítette a bizalmi szavazást. Az államfő elfogadta a lemondást.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta kormánya lemondását csütörtökön Mirek Topolánek cseh miniszterelnök. Václav Klaus államfő elfogadta a lemondást.

A hárompárti jobbközép cseh kormány kedden bukott meg, amikor a képviselőházban elveszítette az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett bizalmi szavazást. A szociáldemokraták szerint a kormány korrupt, és nem képes az ország felelős vezetésére.

Václav Klaus rövid megbeszélést tartott Topolánekkel. Az államfő szerint tekintettel arra, hogy Csehország az EU soros elnöke, gyors megoldást kell találni. Klaus közölte: számára elfogadhatatlan, hogy a lemondásban lévő kormány egészen az uniós elnökség végéig a tisztségében maradjon. Hozzátette: csak olyan politikusnak ad kormányfői megbízatást, akinek többségi támogatása van a 200 tagú képviselőházban.

A cseh parlament alsóházában eredetileg 100-100 képviselője volt a jobboldali-zöld kormánykoalíciónak és a baloldali ellenzéknek. Több kilépés és kizárás után a kormányt 96 képviselő, az ellenzéket 97 támogatta, míg 7 képviselő független. "A mai helyzetet az okozta, hogy a kormány a pártjukat elhagyó képviselők támogatásától függött" - mondta csütörtökön Klaus.

Klaus azt is bejelentette, hogy a helyzet gyors megoldása érdekében már pénteken találkozik Jirí Paroubekkel, az ellenzéki szociáldemokrata pártelnökkel, valamint Jirí Cunekkel, a koalíciós kereszténydemokraták vezetőjével.