Robbantás egy pakisztáni mecsetnél: legalább 50 halott

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylettel felrobbantottak egy pakisztáni mecsetet pénteken. Az 50 halottal és 70 sebesülttel járó akció elkövetését senki sem vállalta.
Vágólapra másolva!

Ötven ember halálát okozta egy mecset felrobbantása a Pakisztán északnyugati részén fekvő Dzsamrud városának közelében. Hajbár régió vezetője, Tarik Hajat azt mondta a BBC-nek, attól fél, hogy az áldozatok száma a 70-et is elérheti.

A hatóságok szerint öngyilkos merénylet történt. A robbantás pont a pénteki ima kezdetére időzítették. A sérültek száma egyelőre 70, a mentési munkálatok jelenleg is tartanak.

A mecset egy törzsi ellenőrző pont közelében állt. "A verandán álltam a mecset előtt, mert elkéstem, és bent már nem találtam helyet. A robbanás után lángra kapott a bejárati ajtó. Pillanatokkal később az épület összedőlt." - mondta a BBC-nek Núr Mohammad, a régió egyik rendőre.

A merénylet elkövetését egyelőre senki sem vállalta. Csütörtökön is volt egy öngyilkos merénylet, amely 10 ember életét követelte. Februárban pedig felekezeti leszámolásban haltak meg 25-en az Északnyugati Határvidék Tartományban, Dera Iszmail Kánban.

A BBC szerint Északnyugat-Pakisztánban gyakoriak a tálibok támadásai és kiélezett a síita-szunnita ellentét. Emellett errefelé vezet a NATO egyik legfőbb utánpótlási útvonala, amit rendszeresen támadnak a tálibok. Őket viszont a pakisztáni kormányerők próbálják meghátrálásra késztetni - az amerikai titkosszolgálat segítségével.