Karzai utódja megválasztásáig hatalomban marad

Vágólapra másolva!
Meghosszabbította Hamid Karzai afgán elnök mandátumát vasárnapi ítéletével az afganisztáni legfelsőbb bíróság. Karzai mandátuma májusban lejárna, választások viszont csak augusztusban lesznek. A bíróság úgy döntött: Karzai addig maradjon hivatalban, míg meg nem választják utódját.
Vágólapra másolva!

Hamid Karzai afganisztáni elnöknek hivatalában kell maradnia, amíg utódját a nyár végén meg nem választják, annak ellenére, hogy államfői mandátuma májusban lejár - döntött vasárnap az afganisztáni legfelsőbb bíróság.

A bírói testület azzal indokolta döntését, hogy az afgán népnek és az államnak javára szolgál, ha Karzai és helyettesei a helyükön maradnak az augusztusban megválasztandó új államfő beiktatásáig.

Az afgán alkotmány értelmében Hamid Karzai elnöki mandátuma május 21-én lejár, és még előtte 30-60 nappal elnökválasztásokat kellett volna tartani. Az ország választási bizottsága azonban - biztonsági aggodalmak és logisztikai problémák miatt - augusztus 20-ra halasztotta a választásokat, és ez a döntés legalább három hónapi hatalmi vákuumot teremtett.

A bíróság ítélete a BBC kabuli tudósítója szerint fontos győzelem Karzai számára, aki korábban is azt javasolta: hosszabbítsák meg mandátumát a választásokig. Az előző héten az Egyesült Államok is jelezte: támogatja Karzai hatalomban maradását a választásokig.

A legfelsőbb bíróság vasárnapi ítélete ugyanakkor akár öt hónappal is meghosszabbíthatja Karzai mandátumát a szavazatszámlálás elhúzódása és az esetleges második választási forduló miatt.