Legalább öt halott a török helyhatósági választásokon

Vágólapra másolva!
Legalább öten meghaltak és többen megsebesültek Törökország délkeleti részén a helyhatósági választások idején vasárnap. Az ország több tartományában választottak polgármestereket és helyi képviselőket. A választás a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja nyerte meg, de a vártnál kevesebb szavazatot szereztek.
Vágólapra másolva!

Öt ember életét vesztette és több tucatnyian megsebesültek vasárnap Törökország zömében kurdok lakta délkeleti részén a helyhatósági választások idején a rivális politikai csoportok között kirobbant összetűzésekben. A CNN az Anatolia hírügynökségre hivatkozva állítja, hogy az egyik gyilkosság egy Bezirci nevű faluban történt, ahol azután öltek meg egy jelöltet, hogy összeverekedett politikai riválisával. További 16 ember megsebesült, amikor két tábor szavazói botokkal, kövekkel és lőfegyverrel rontottak egymásra.

A török választók polgármestereket és helyi képviselőket választottak az ország 81 tartományában. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nyert, de elsöprő győzelmet nem sikerült aratnia. A szavazatok közel felének összeszámlálásán alapuló nem hivatalos eredmények szerint Erdogan iszlamista gyökerű pártja a szavazatok 39 százalékát szerezte meg, lekörözve a világi értékeket valló ellenzéket, de nem tudott nyerni számos kulcsfontosságú városban, így Izmir városában sem. Alulmaradt a legnagyobb kurdok lakta településen, Diyarbakirban is, és az ország legnagyobb városában, Isztambulban is előretört az ellenzék.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök egy pénteki interjúban azt mondta: "kudarcnak" tartaná, ha pártja a 2007-es általános választásokon elért 47 százaléknál kevesebb szavazatot szerezne a helyhatósági választásokon. Törökországban hagyományosan nagy súllyal esnek a latba a helyhatósági választások, és általában megtépázza a mindenkori kormánypártok hatalmát az, ha nem szerepelnek jól a választáson. Az Igazság és Fejlődés Pártja 2002 óta egymás után már három választáson aratott győzelmet.

Az iszlamista gyökerű AKP legkomolyabb kihívója a kurdbarát Demokratikus Társadalom Pártja (DTP) volt, amelynek erős támogatottsága van a többségében kurdok lakta délkeleti országrészben. Az ellenzéki pártok a fokozódó munkanélküliségből és az országot sújtó gazdasági visszaesésből próbáltak maguknak politikai előnyt kovácsolni a kormánypárttal szemben.