Felrobbant Moldovában az orosz gázt szállító vezeték

Vágólapra másolva!
Felrobbant szerda reggel egy gázvezeték Moldovában. A gázszállító vállalat szerint a baleset ellenére tudják továbbítani az orosz gázt Romániába, Bulgáriába és Törökországba. A tűzet eloltották, a hatóságok megkezdték a vezeték helyreállítását.
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban robbanás történt a moldovai gázvezeték egyik csövében Tiraszpol közelében.

Rövid időre leállt a tranzit, amit átirányítottak egy másik vezetékre. A Barátság gázvezetékhez tartozó csőben történt robbanást nem emberek okozták, valószínűleg a vezeték rossza állapota miatt történt a detonáció.

A 120 milliméter átmérőjű, és a felszín alatt 2 méter mélységben haladó vezetéken a robbanás helyi idő szerint 5.35-kor történt. A robbanás helyén mintegy tíz méter átmérőjű tölcsér keletkezett. Szemtanúk szerint a vezetékből kiáramló gáz száz méter magas fáklyaként égett. A magas hőmérséklet miatt a helyszínt 2-3 kilométeres távolságra lehetett csak megközelíteni. A tüzet délre oltották el, utána megkezdték a vezeték javítását.

A szállítóvállalat először azt közölte, megszakadt az orosz gáz továbbítása a Balkánra. Később Alekszandr Guszev, a Moldovagaz vezérigazgatója azt mondta: nem lesz leállás a Balkán felé irányuló orosz gázszállításban a baleset miatt, mivel a vezeték többi csöve működik. Szakértők szerint a károk teljes kijavítása legalább péntekig eltart, s csak akkor lehet majd visszatérni a teljes kapacitáshoz.

Korábban az ukrán Naftogaz vállalatnál azt közölték, hogy a szokásosnál 40 százalékkal kevesebb földgázt, csak 24 millió köbmétert exportál szerdán Oroszország Romániába, Bulgáriába és Törökországba a csővezeték-robbanás miatt. A romániai gazdasági minisztériumban viszont azt mondták, hogy a gázszállítás "a normális értéken belül van".