A Greenpeace ellen kémkedett a francia energiaóriás

Vágólapra másolva!
Az atomerőműveket ellenző Greenpeace környezetvédő szervezet számítógépeibe próbáltak betörni a gyanú szerint a francia EDF energiaipari vállalt biztonsági vezetői, illetve az általuk megbízott nyomozók. Az állami tulajdonú óriáscég 58 atomreaktort üzemeltet Franciaországban, így állandó céltáblája a Greenpeace kampányainak.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet elleni kémkedéssel vádolják a francia állami energiavállalat, az Electricité de France (EDF) két vezető munkatársát - közölték szerdán bírósági források. A világ legnagyobb atomerőmű-hálózatát működtető EDF biztonsági főnökei - illetve egy számítógépes szakértő és a Kargus Consultant magánnyomozó cég vezetője - a vád szerint betörtek a nukleáris energiát ellenző Greenpeace számítógépes rendszerébe. Hivatalos vádemelés még nem volt az ügyben.

A Franciaországban 58 atomreaktort üzemeltető EDF elismerte, hogy eljárás indult a cég ellen illetéktelen behatolás gyanúja miatt, de az óriáscég szerint ők is csak áldozatok, a bűncselekményt a Kargus munkatársai követték el. Az AFP hírügynökség azonban névtelenséget kérő forrásból úgy tudja, az EDF-nek szerződése volt a magánnyomozó céggel, egy közelebbről meg nem határozott szolgáltatás elvégzésére.

Yannick Jadot, a Greenpeace korábbi franciaországi kampányigazgatója - jelenleg európai parlamenti képviselőjelölt - azt mondta, a magánnyomozók megkísérelték feltörni az egyik számítógépét, és szerinte "világos, hogy az EDF érintett" az ügyben. A Greenpeace rendszeresen támadja az EDF-et, és évek óta kampányt folytat Franciaországban az északi Flamanville közelébe tervezett új generációs atomerőmű ellen.