Megreguláznák a pénzügyi világot a G20 vezetői

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap feltőkésítéséről és a pénzpiacok szigorúbb szabályozásáról tárgyalnak a világ vezető gazdasági hatalmai Londonban. A G20-találkozón több állam is újabb gazdaságélénkítő csomagokat javasolt, de a német kancellár és a francia elnök szerint inkább az adóparadicsomokat kellene megrendszabályozni. A csúcstalálkozót kísérő tüntetések során meghalt egy ember London belvárosában.
Vágólapra másolva!

Megháromszorozzák a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mozgósítható tőkekészletét a világ vezető ipari és fejlődő gazdaságai a G20-csoport csütörtöki londoni tanácskozásáról kiszivárgott hírek szerint. A csúcstalálkozó határozattervezetében amerikai javaslatra az került be, hogy a jelenlegi 250 milliárd dolláros IMF-keretet 500 milliárd dollárral kiegészítik, vagyis a valutaalapnak 750 milliárd dollár áll majd rendelkezésére.

A G20-csoport csúcsértekezletén, amelyen a globális gazdasági válságra keresnek megoldást az állam- és kormányfők, a tervek szerint adöntés születik arról is, hogy a korábbinál szigorúbb ellenőrzést vezetne be a pénzügyi szektor felett. A Financial Times már a hétvégén közölt egy kiszivárogtatott - a londoni üzleti napilap forrása szerint szinte véglegesnek tekinthető - nyilatkozattervezetet, amely szerint a G20 vezetői kötelezettséget vállalnak a piacok és a pénzügyi intézményrendszer reformjára. Lord Mandelson brit gazdasági miniszter ugyanakkor a BBC-nek azt mondta, még egy sor kérdésben vannak nézeteltérések.

A csütörtöki tárgyalásokat több kétoldalú találkozó is megelőzte Londonban: Angela Merkel német kancellár Nicolas Sarkozy francia elnökkel tárgyalt, Barack Obama amerikai elnök pedig Dmitrij Medvegyev orosz, Hu Csin-tao kínai államfővel és Gordon Brown brit miniszterelnökkel találkozott.

Szerdán vacsorán látta vendégül a G20-ak vezetőit II. Erzsébet királynő. Az ABC amerikai tévécsatorna információi szerint az informális találkozón Obama elismerte, hogy az USA pénzügyi szabályozásának hiányosságai is hozzájárultak a válsághoz, de azt mondta, a hangsúlyt a megoldásra kell helyezni: "Csak együtt oldhatjuk meg ezt a kihívást."

A találkozón több állam - többek közt Nagy-Britannia, Japán és az Egyesült Államok - is újabb gazdaságélénkítő programokat szorgalmaz. Ezzel szemben Merkel és Sarkozy elutasították az állami kiadások további növelését. Szerintük inkább arról kellene megegyezésre jutni, hogy a gazdasági hatalmak közösen lépjenek fel az adóparadicsomok ellen, illetve közös erővel szabályozzák a spekulációs támadásokért felelősnek tartott alapok és a hitelminősítők működését. Sarkozy szerint ebben a kérdésben "nincs helye alkunak".

Forrás: AFP
A királynő és vendégei

A kiszivárgott hírek szerint az állam- és kormányfők csütörtökön elfogadták Tim Geithner amerikai pénzügyminiszter javaslatát, és megegyezésre jutottak, hogy 750 milliárd dollárra növelik az IMF mozgósítható tőkekészletét. A korábbi - az EU által is támogatott - elképzelés kisebb összegről, 500 milliárd dollárról szólt.

Halál a tüntetésen

A londoni G20-csúcsot többezres, időnként erőszakba csapó tüntetések kísérik. Ezek során egy ember meghalt - közölte szerda késő este a brit rendőrség. A férfi összeesett a Bank of England épülete közelében, ahol tüntetők este többször is összetűztek a rendőrökkel. A biztonságiak a rendőrkordon mögé vitték az eszméletlen férfit, és megpróbálták újraéleszteni, majd a mentők egy közeli kórházba szállították, ahol megállapították, hogy halott.

Rendőrségi források szerint a férfi halálát valószínűleg egészségügyi problémák okozták, de a boncolás adataira még várnak. A rendőrség közölte, hogy azért kellett a rendőrkordon mögé vinni a férfit, mert a tüntetők palackokkal dobálták a biztonságiakat. Operatőrök viszont arról számoltak be, hogy látták, amint tüntetők futnak el a földön fekvő férfi mellett, akinek közelében rendőrök voltak.