Rendőrök faggatták az izraeli külügyminisztert

Vágólapra másolva!
Korrupcióval, pénzmosással és csalással gyanúsítja a rendőrség az Avigdor Lieberman izraeli külügyminisztert, akit néhány nappal a beiktatása után kétnapos kihallgatáson faggattak a nyomozók. A szélsőjobboldali politikus már többször is a hatóságok látókörébe került, jelenleg ciprusi cégeit és számláit vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Öt órán keresztül faggatták a nyomozók pénteken, kihallgatásának másodok napján Avigdor Lieberman izraeli külügyminisztert, akit korrupcióval, pénzmosással és csalással gyanúsítanak. A rendőrség kihallgatta a szélsőjobboldali ügyvédjét és lányát is, mivel a gyanú szerint Lieberman a lány tanácsadó cégén keresztül kapta meg a kenőpénzeket.

"Ez a vizsgálat már 13 éve folyik. A mai kihallgatáson Lieberman együttműködött a nyomozókkal és válaszolt a kérdéseikre" - mondta még csütörtökön, az első kihallgatási napon az egy hete beiktatott külügyminiszter szóvivője, Irena Etinger. Lieberman maga nem nyilatkozott, miután a rendőrök figyelmeztették, az interjúiban elmondottakat is felhasználhatják ellene az eljárás során.

Lieberman már többször is a rendőrség látókörébe került, mióta politikai pályára lépett. Az eljárás jelenlegi szakasza 2007 áprilisában kezdődött, amikor a nyomozók több ezer oldalnyi dokumentumot foglaltak le Lieberman irodájában és ciprusi cégeinél. A gyanú szerint Lieberman rendszeresen utalt kisebb-nagyobb összegeket ciprusi számlákra, hogy azokon keresztül mosta tisztára a kenőpénzeket.

Lieberma pártja, a Jisrael Bejtenu (Izrael az Otthonunk) a harmadik helyen végzett a legutóbbi választásokon. Az arabellenes, nacionalista Lieberman már közvetlenül a beiktatása után botrányt kavart, amikor nyíltan megkérdőjelezte az annapolisi béketervet, vagyis az önálló palesztin állam létrehozását. Hivatali elődje, Cipi Livni szerint ezzel "20 perc alatt eltörölte mindazt, amit a békefolyamat évek alatt elért".