Az elszigeteltség megszüntetését kéri Castro

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi embargó és Kuba elszigeteltségének megszüntetését kéri Fidel Castro. Kuba nyugdíjas vezére szerkesztőségi cikkben üzent a latin-amerikai országoknak, hogy támogassák hazája ügyét a két hét múlva esedékes közép-amerikai csúcstalálkozón.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro arra kérte a latin-amerikai országokat, hogy támogassák Kuba elszigeteltségének és az ellene érvényben lévő kereskedelmi embargóknak a megszüntetését, ha találkoznak az amerikai elnökkel az április 17-i regionális csúcstalálkozón Trinidad és Tobagón. A volt kubai elnök szerkesztőségi cikkben üzent. Azt írta, a csúcstalálkozó tűzpróba lesz a térség számára.

Castro azt állította, látta a találkozó zárónyilatkozatának tervezetét, amelyben szerinte sok az "elfogadhatatlan elképzelés", és nem méltányolta a jobb kubai-amerikai kapcsolatokra vonatkozó felhívást. "Ki kívánja most kirekesztésünket? Talán nem értik meg, hogy a népünk elleni kirekesztő megállapodások ideje rég elmúlt" - írta. A térség majdnem minden állama támogatja a Kuba elleni embargó megszüntetését és hogy vegyék vissza az országot az amerikai nemzetek szervezetébe - írja a BBC.

Barack Obama amerikai elnök elődjéhez képest barátságosabb politikát folytat Kubával szemben, ám kormánya továbbra is azt szeretné, ha a szigetországban szélesítenék a demokráciát és az emberi jogokat, mielőtt megszüntetik a kereskedelmi embargót.

Az USA Castro hatalomra kerülése, 1959 után vezetett be szankciókat Kubával szemben. A veterán vezér hivatalosan egészen tavaly februárig irányította az országot, akkor öccsének adta át a hatalmat.