Zalai volt az Irakban lelőtt magyar rérfi

Vágólapra másolva!
Lelőttek egy magyar teherautó-vezetőt Bagdad külvárosában, egy amerikai támaszponton. A férfi meggyilkolásával vádolt amerikai katona ellen eljárás indult. A teherautó-vezetőt munkavégzés közben érte a halálos lövés, holttestét az Egyesült Államokba szállították. A Külügyminisztérium felvilágosítást kért az esetről, amire hétfő estig nem érkezett hivatalos válasz, a Zalai Hírlap szerint a férfi Zala megyei volt. 
Vágólapra másolva!

Fejbe lőttek egy magyar teherautó-vezetőt Tádzsiban, Bagdad külvárosában, egy amerikai támaszponton - mondta Held Andrea, a férfit foglalkoztató TOIFOR Csoport marketingvezetője hétfőn az MTI-nek. Az eset március 26-án történt, a hatóságok hétfőn emeltek vádat a lövést leadó amerikai katona ellen. A Zalai Hírlap információja szerint az áldozat egy nagyradai roma férfi volt.

A vád szerint a 25 éves amerikai Carl Stovall őrvezető idén március 26-án a Bagdadtól 20 kilométerrel északra fekvő Tádzsi város amerikai támaszpontján lőtte le a férfit, a hadsereg jelentése azonban nem részletezi az emberölés körülményeit, nem közli az áldozat nevét sem. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

A férfit munkavégzés közben érte a halálos lövés a tábor területén belül. A gépjármű mellett találták meg holtan március 26-án, délelőtt tíz óra körül. Holttestét még nem szállították haza, Irakból az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos szakértők vizsgálják az esetet.

A Külügyminisztériumnak hivatalos források hétfő estig nem erősítették meg, hogy Irakban halálos lövés ért volna egy magyar állampolgárt - olvasható az MTI közleményében. A tárca diplomáciai úton kért felvilágosítást az esetről az iraki és az amerikai hatóságoktól, válasz még nem érkezett. Ha bebizonyosodik, hogy valósak a halálesetről szóló hírek, a minisztérium a vonatkozó konzuli és adatvédelmi jogszabályok alapján jár el - mondta Szelestey Lajos.