Jobboldali győzelem a névvitától sújtott Macedóniában

Vágólapra másolva!
Gjorge Ivanov, a jobboldali VMRO-DPMNE jelöltje húzta be a győzelmet a vasárnap tartott macedóniai elnökválasztáson. Az új államfő magabiztos győzelmet aratott, és ezzel a támogatottsággal megkísérli végleg rendezni a Görögországgal fennálló névvitát, ami miatt a NATO-hoz sem tudott eddig csatlakozni az ország.
Vágólapra másolva!

Nagy fölénnyel nyert Gjorge Ivanov, a jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) nevű kormánypárt jelöltje a vasárnapi macedóniai elnökválasztás második fordulójában a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága alapján.

Ljubomir Frcskoszki volt külügyminiszter, a legnagyobb ellenzéki erő, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) támogatását élvező független jelölt elismerte vereségét nem sokkal éjfél után, és gratulált Ivanov győzelméhez.

Ivanov a szavazatok 63 százalékát szerezte meg, míg Frcskoszkira csak a választók nagyjából 37 százaléka szavazott - közölte a macedón választási bizottság. A részvételi arány az előzetes eredmények szerint 42 százalék körül volt, tehát alig haladta meg a szavazás érvényességéhez szükséges 40 százalékos küszöböt.

Az elnökválasztás, amelyet sorsdöntőnek tartanak az ország európai uniós kilátásai szempontjából, nyugodt körülmények között zajlott, a megfigyelők csak elvétve tapasztaltak kisebb szabálytalanságokat. A tavaly júniusi előre hozott parlamenti választásra halálos áldozatot is követelő erőszak nyomta rá a bélyegét az országban.

"Macedónia megmutatta, hogy képes szabad, korrekt és demokratikus választást tartani. Ez jelentősen kiszélesíti az ország euroatlanti integrációs perspektíváit" - mondta Nikola Gruevski miniszterelnök.

Ivanov vasárnap azt mondta, hogy a legfontosabb, megoldásra váró feladatnak a Görögországgal fennálló névvita rendezését tekinti. Görögország nem ismeri el ugyanis szomszédját sem Macedónia, sem Macedón Köztársaság néven, azt állítva, hogy az burkolt területi követelést takar, mert Görögországban van egy Makedónia nevű tartomány. A névvita miatt Athén tavaly áprilisban megakadályozta Macedónia NATO-csatlakozását.