Nem feszegeti a kényes kérdéseket Törökországban Obama

Vágólapra másolva!
Pozitív hangulatban kezdődik Barack Obama amerikai elnök törökországi látogatása. Obama támogatja a törökök uniós csatlakozását, de a hétvégén segített elsimítani Törökország és az új NATO-főtitkár konfliktusát is. A legkényesebb témát, az örmény népirtást várhatóan csak magánbeszélgetéseken hozza szóba.
Vágólapra másolva!

Szorosabb partneri viszonyt szorgalmazott az Egyesült Államok és az iszlám világ között Barack Obama a török parlament előtt tartott beszédében. Washington célja az, hogy Izrael és a majdani palesztin állam békében és biztonságban éljen egymás mellett - jelentette ki az Egyesült Államok elnöke.

Obama támogatja Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz - ezzel az üzenettel kezdte meg meg kétnapos törökországi látogatását az Egyesült Államok elnöke. Obama szerint Törökország felvétele fontos jelzés lenne az iszlám világ felé, egyúttal végleg elkötelezné az országot Európa mellett - írja a BBC.

"Az Egyesült Államoknak és Európának úgy kell közelednie a muszlimok felé, mint a barátok, szomszédok és partnerek felé az igazságtalanság, intolerancia és erőszak elleni harcban, a kapcsolatunknak pedig a kölcsönös bizalmon és tiszteleten kell alapulnia" - mondta Obama a hétvégén Prágában. Igaz, az európai vezetők kevésbé osztották a lelkesedését - Nicolas Sarkozy francia elnök a francia televízióban kijelentette, a döntést egyedül az Európai Uniónak kell meghoznia, Angela Merkel német kancellár pedig azt mondta, a Törökországgal való szoros kapcsolat ugyan fontos, de az uniós felvétel "továbbra is vita tárgya".

Obama látogatása pozitív hangulatban indul, mert a hétvégi NATO-csúcson elsősorban neki köszönhetően sikerült elsimítani Törökország és az újonnan megválasztott főtitkár, Anders Fogh Rasmussen konfliktusát. Rasmussen volt ugyanis a dán kormányfő, amikor Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrák jelentek meg egy dán lapban, Törökország pedig nem akarta támogatni a főtitkári kinevezést, amiért nem kért bocsánatot. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint Obama segítése nagyban hozzájárult, hogy sikerült megoldani az ügyet. "Obama nagyon sok pozitív energiát fektetett az ügybe, erre pedig mi is pozitívan reagáltunk" - mondta a török kormányfő.

A találkozó Obama első látogatása muszlim többségű országban, és Kanada után mindössze a második pusztán kétoldalú - vagyis csak az Egyesült Államok és az adott ország kapcsolatáról szóló - látogatás. Obama arra kéri Törökországot, hogy csatlakozzon az afganisztáni csapaterősítéshez. Törökország részvétele ebben nem csak azért fontos, mert muszlim országról van szó, hanem azért is, mert az Egyesült Államok mögött a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik.

A látogatás első pontja Kemal Atatürk, a modern Törökország megalapítójának mauzóleuma lesz. Az amerikai elnök rendkívül népszerű Törökországban, egy kurd falu például negyvennégy birkát áldozott fel megválasztásakor - írja az Associated Press (AP). Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezúttal elmaradnak az utóbbi napok csúcstalálkozóit kísérő ellentütetések - az AP tudósítása szerint Ankarában már megjelentek az "Obama, ne gyere ide, nem akarunk téged!" jelszavakat skandáló tüntetők.

Az ellenkezés egyik legfőbb oka, hogy tavaly ősszel Obama is támogatta azt az amerikai határozatot, amely elismeri az örmény népirtást - a török kormány a mai napig nem ismerte el a másfél millió halottal járó történelmi eseményt. Az AP szerint a kérdés a mostani látogatás során legfeljebb magánbeszélgetéseken merül majd fel, hivatalosan nem tárgyalnak róla.

Obama biztonságára Isztambulban kilencezer rendőr vigyáz, Ankarában pedig mesterlövészeket és rohamrendőröket vetnek be, valamint repülési tilalmat rendelnek el.