Több millió dollárt utalhat a palesztin elnök a Gázai övezetbe

Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu izraeli államfő engedélyezte, hogy a palesztin kormány 12 millió dollárnak megfelelő öszeget utaljon a Gázai övezeti bankfiókoknak, hogy az Abbászhoz hű palesztin kormány bért tudjon fizetni a Gázai övezetben élő alkalmazottainak.
Vágólapra másolva!

Izrael új miniszterelnöke Benjamin Netanjahu engedélyezte, hogy a Mahmúd Abbász elnökhöz hű palesztin kormány 12 millió dollárnak megfelelő összeget utaljon át a Gázai övezetbe - közölte kedden Tony Blair, a közel-keleti viszályban közvetítő nemzetközi kvartett megbízottja.

Netanjahu hivatala nem kommentálta Blair bejelentését. A nemzetközi kvartett - amelynek tagjai az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország - megbízottja találkozott hétfőn Benjámin Netanjahuval, akinek jobboldali kormánya a múlt héten lépett hivatalába.

Blair hivatalának közlése szerint Netanjahu beleegyezett, hogy ciszjordániai bankfiókok 50 millió sékelt (12 millió dollár) utaljanak át gázai övezeti bankfiókoknak, hogy a Ciszjordániában hatalmon lévő, Abbászhoz hű palesztin kormány bért tudjon fizetni a másik palesztin területen, a Gázai övezetben élő alkalmazottainak.

Az engedélyezett összeg csak egynegyede annak, amennyinek átutalásához a palesztin elnök az izraeli kormány hozzájárulását kérte.

Az iszlamista Hamász szervezet 2007-ben ragadta magához a teljhatalmat a Gázai övezetben, kiűzve onnan az Abbász elnökhöz, illetve a Fatahhoz hű erőket.