Lopás miatt ítéltek el egy NATO-ellenes tüntetésen elkapott magyart

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy magyar férfit a NATO-ellenes tüntetők perében Strasbourgban. A magyar férfire nem a zavargásokban való részvétel, hanem lopás miatt szabták ki a büntetést.
Vágólapra másolva!

Három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a strasbourgi bíróság lopás miatt egy 24 éves magyar férfit abban a perben, amelyet a múlt hét végi NATO-csúcstalálkozó alatti zavargások során őrizetbe vett személyek ellen indítottak. A francia sajtó beszámolója szerint a csúcstalálkozó idején előállított több száz tüntető közül hétfőn este 11-nek - hét francia, három német és egy magyar állampolgárnak - kellett bíróság elé állnia Strasbourgban. Közülük hatot három és hat hónap közötti letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek a zavargásokban való részvételért, négyükről pedig május 5-én hoznak ítéletet.

Az MTI-nek a bíróság kedden megerősítette, hogy a NATO-ellenes tüntetők perében egy magyar állampolgárra is kiszabtak három hónap felfüggesztett börtönbüntetést. Az illetékes azonban hozzátette: a 24 éves férfit lopás miatt ítélték el, amely nem hozható közvetlen összefüggésbe a zavargásokká fajult NATO-ellenes tüntetésekkel. A fiatalembert az ítélethirdetés után a hatóságok elengedték. A francia sajtó úgy tudja, hogy a férfi Németországban él.

A pénteken és szombaton tartott NATO-csúcstalálkozó idején Strasbourgban rendezett NATO-ellenes nemzetközi megmozdulások békés tüntetői közé több száz rendbontó keveredett, akik felgyújtottak egy hotelt, egy gyógyszertárat és az egykori határállomás épületeit, valamint középületekbe törtek be. A gyújtogatások miatt eddig hétfőn két orosz és egy német állampolgár ellen emelt vádat a strasbourgi ügyészség. Nicolas Sarkozy államfő az állam támogatásáról biztosította a határváros polgármesterét a károk helyreállításában.