Magyar segélycsoport indult az olasz földrengés helyszínére

Vágólapra másolva!
Szerda hajnalban elindult egy magyar segélycsoport Olaszországba, a 272 halálos áldozatot követelő hétfői földrengés helyszínére. Kedden erős utórengéseket is észleltek a környéken, ahol a mentési munkák folytatódnak, és a hatóságok még bíznak abban, hogy találnak túlélőket.
Vágólapra másolva!

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius szakértője és orvosa indult el szerda hajnalban a hétfői olaszországi földrengés helyszínére. A csapat nem Magyarországról visz segélyszállítmányt, hanem a helyszínen szerzi be a károsultak számára szükséges holmikat.

A földrengés ismert halálos áldozatainak száma szerda estére kétszázhetvenkettőre emelkedett - közölte szerda este az ANSA hírügynökség a rendőrség tájékoztatása alapján. Silvio Berlusconi kormányfő napközben még 260 halálos áldozatról számolt be, megjegyezve, hogy tizenhat gyermek van a halottak között. Kilenc holttestet még nem sikerült azonosítani. Több mint ezren megsérültek, közülük százan súlyosan a Richter-skála szerint 5,8-es erősségű hétfő hajnali földmozgásban, amelynek középpontja Abruzzo régió fővárosa, L'Aquila közelében volt.

A hétfői földmozgást több utórengés követte, ezek közül az eddigi legnagyobb kedden este rázta meg Abruzzo régiót. Az 5,5-es erősségű utórengés ledöntötte több megrongálódott épület falát, és a földmozgást még Rómában is érezni lehetett. A mentőmunkálatok továbbra is folynak, és a BBC szerint van remény további túlélők megtalálására. Egy fiatal nőt például 42 órával a rengés után találtak meg a romok alatt. Az utóbbi két napban 150 embert mentettek ki élve a romok alól.

A hárommillió forintos összeget Magyar Ökumenikus Segélyszervezet római partnerével egyeztetve használja fel: várhatóan egészségügyi és higiéniás eszközöket, élelmiszereket, hálózsákokat és takarókat fognak belőle beszerezni, amelyeket azután átadnak a sérülteknek és a károsultaknak. A tervek szerint a segélycsapat szerdán este érkezik meg az olasz fővárosba, onnan szervezi majd meg akcióját. Madonna, az olasz gyökerekkel rendelkező amerikai popsztár bejelentette, hogy félmillió dollárt adományoz a károk helyreállítására.

Az olasz kormányfő közölte, hogy a hajléktalanná vált emberek közül tizenhét és fél ezren találtak átmeneti menedékre a hatóságok által létesített sátortáborokban. További mintegy tízezer embert tengerparti szállodákban helyeztek el átmenetileg.