Kártérítést követel Svájctól a fia miatt Kadhafi

Vágólapra másolva!
Ötvenezer svájci frankot követel Moammer Kadhafi líbiai elnök a genfi hatóságoktól, mert a kereset szerint a svájci rendőrség brutálisan és megalázóan lépett fel az elnök 32 éves fiával és annak feleségével szemben. Kadhafi ezért tavaly ősszel bejelentette, hogy leállítja Svájcba irányuló olajszállításait, valamint kivonja összes betétjét a svájci bankokból.
Vágólapra másolva!

Kártérítést követel Líbia Svájctól Moammer Kadhafi elnök fiának letartóztatása miatt, arra hivatkozva, hogy a genfi hatóságok "aránytalan" eszközöket alkalmaztak tavaly nyáron Hannibal Kadhafival szemben - közölte a líbiai fél ügyvédje szerdán.

A líbiai állam, illetve Hannibal Kadhafi és felesége nevében benyújtott kártérítési kereset értelmében Tripoli 50 ezer svájci frankot (9,5 millió forint) követel a genfi hatóságoktól - mondta Charles Poncet ügyvéd az ATS svájci hírügynökségnek.

A kereset szerint a svájci rendőrség brutálisan lépett fel és fizikai erőt alkalmazott Moammer Kadhafi líbiai elnök 32 éves fiával szemben, annak ellenére, hogy sem ő, sem felesége nem tanúsított ellenállást a genfi hatóságok intézkedése ellen. A dokumentum azt állítja, hogy a genfi rendőri és bírósági hatóságok "szándékosan a lehető legmegalázóbb" elbánásban részesítették a líbiai elnök fiát - derült ki a TSR svájci televízió műsorából.

A svájci hatóságok azt követően vették őrizetbe tavaly július 15-én Kadhafi fiát, hogy a genfi ötcsillagos Président Wilson hotel két alkalmazottja, egy tunéziai nő és egy marokkói férfi előző héten feljelentést tett Hannibal Kadhafi és annak felesége ellen durva bántalmazás miatt. Az elnök fiát három nappal az őrizetbe vétel után óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és a két sértett végül - "korrekt kárpótlás" fejében - szeptemberben visszavonta a feljelentést.

A történtek hatására a líbiai vezetés tavaly ősszel bejelentette, hogy leállítja Svájcba irányuló olajszállításait, valamint kivonja összes betétjét a svájci bankokból.