Haider saját hibájából halt meg balesetben

Vágólapra másolva!
Jörg Haider jobboldali osztrák politikus saját hibájából szenvedett halálos közlekedési balesetet tavaly októberben - állapította meg egy osztrák vizsgálat. A vizsgálat megcáfolta a merényletet sejtető összeesküvés-elméleteket, és bebizonyította, hogy valóban az ittas vezetés és a gyorshajtás miatt borult fel a politikus autója.
Vágólapra másolva!

Befejezték az osztrák hatóságok Jörg Haider osztrák pártvezető halálának körülményeinek vizsgálatát. A végzetes közlekedési balesetet egyedül Haider okozta, az összeesküvés-elméleteknek nincs alapja - állapította meg a vizsgálat a DPA német hírügynökség szerint.

A karintiai tartományi elöljáró, a jobboldali-populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke ittas állapotban, a megengedett sebesség kétszeresével, óránkénti 142 kilométerrel száguldott tavaly október 11-én hajnalban, amikor egy előzés után autója letért az úttestről. A kocsi először egy jelzőtáblának, majd egy betonoszlopnak csapódott, azután felborult, többször átpördült, végül a kerekein nyugodva megállt. A politikus vérében 1,8 ezrelék alkoholt találtak, az Ausztriában megengedett mennyiség 3,6-szorosát.

A politikus autója "kifogástalan állapotban" volt, senki nem rongálta meg a baleset előtt - állapította meg a klagenfurti városi ügyészség vizsgálata. Az ügyészség ezt a megrongálódott autó műszaki átvizsgálása után közölte. Az orvosi vizsgálatok kizárták a lehetőséget, hogy Haider a baleset előtti pillanatokban szívrohamot kapott volna, vagy rosszullét miatt vesztette volna el az irányítást a jármű felett.