Kilövik az ausztrálok a fővárost ellepő kengurukat

Vágólapra másolva!
Tavaly lelőttek 400 kengurut a túlszaporodott canberrai populációból az ausztrálok. A hatóságok szerint újra megérett a helyzet a ritkításra, mert a kenguruk már házakba mennek be, közlekedési baleseteket okoznak, és ha nincs ennivalójuk, egymást falják fel az ausztrál fővárosban.
Vágólapra másolva!

Mindenhol kenguruk pattognak az ausztrál fővárosban, Canberrában - írja az AP. Bemennek a házakba, kocsikkal ütköznek, de volt olyan állat is, amelyik felugrált a parlament tetejére.

A hatóságok sok módszerrel próbálták visszafogni a szaporulatot: elköttették őket, és fogamzásgátlót adtak be az állatoknak. Volt egy olyan terv is, hogy összegyűjtik a nagy részüket, és más országrészekbe telepítik őket. A fuvarozás azonban túl drága, így várhatóan a legradikálisabb megoldást választják, tömegesen agyonlövik a kengurukat. A lakosság tiltakozik a vérfürdő ellen. Egy friss felmérés szerint 80 százalékuk ellenzi a célzott likvidálásokat, pedig egy másik felmérés szerint a canberrai autósok 17 százaléka ütközött már kenguruval.

Beat Ettlin családját is meglepte egy kenguru, amely egyszerűen berúgta az ablaküveget, majd átügetett a gyerekszobába. Innen a családfő birkózta ki a nagyra nőtt állatot, amely végül elmenekült a közeli dombok felé. Maxine Cooper, a főváros környezetvédelmi biztosa azt mondta az AP-nek, a fő baj az, hogy az emberek imádják a "szőrös dolgokat nagy szemekkel".

A kormány minden évben meghatároz egy kvótát, hogy hány állatot lehet kilőni. Az idei kvóta 4 millió állatra szól, bár sokkal többet lelőnek a vetést védő farmerek. Tavaly már megöltek 400 kengurut a környéken, mert az állatok annyira éheztek, hogy egymást kezdték el megenni.