Szökevény szerelmeseket végeztek ki a tálibok

Vágólapra másolva!
Iránba próbált szökni az a fiatal szerelmespár, akiket kedden végeztek ki Afganisztán egy félreeső tartományában. A lány és a fiú családjaik akarata ellenére szerettek volna összeházasodni, ezért szöktek el, de elkapták őket. Tálib mollák mondták ki rájuk a halálos ítéletet, egy mecset előtt lőtték agyon őket.
Vágólapra másolva!

Egy 19 éves lányt és egy 21 éves fiút lőtt agyon egy tálib kivégzőosztag Afganisztán Nimroz tartományában, miután erkölcstelenséggel vádolták meg őket. Az iráni határ közelében fekvő sivatagos tartomány kormányzója szerint a fiatalokat egy klerikusokból álló tanács ítélte halálra, de a döntés sérti az iszlámot. "A nőtlen fiatal fiú és a hajadon fiatal lány, akik szerették egymást és össze akartak házasodni, megszöktek, mivel családjuk nem támogatta a frigyüket" - idézte a brit Times.

A pár utolsó óráiról egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. A fiatalok Iránba akarta szökni, ám családjaik fegyvereseket küldtek utánuk, akik elfogták őket. Az ugyanakkor nem világos, hogy a helyi táliboknak családjaik szolgáltatták ki őket, vagy a szélsőségesek maguk ragadták el a párost.

"Három tálib molla hozta őket a helyi mecsethez, és kiadott egy fatvát, hogy meg kell halniuk. A mecset előtt lőtték agyon őket" - mondta a kormányzó. Az eset a félreeső Kas Rod körzetben történt, ahol nem érvényesül a központi kormányzat befolyása.

Az ehhez hasonló szökések az afgán hagyományok szerint súlyos foltot ejtenek az érintett családok becsületén, és gyakori, hogy a férfi hozzátartozók az ilyen ügyekbe keveredő nők megölésével köszörülik ki a csorbát, ráadásul még a kormány által ellenőrzött területeken is ritka, hogy nyomozást indítanak egy-egy becsületgyilkosság miatt.