Toborzó magyar radikálisokra figyel a szlovák rendőrség

Vágólapra másolva!
A szlovák rendőrség szerint áprilisban több tagtoborzót tart egy magyar radikális csoport Szlovákiában. A szlovák rendőrség készül, kiemelten kezelik az ügyet.
Vágólapra másolva!

Készül a szlovák rendőrség a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) interneten bejelentett szlovákiai tagtoborzására - közölte Martin Korch rendőrségi szóvivő csütörtökön a pozsonyi SITA hírügynökséggel. Az interneten közzétett menetrend szerint a HVIM április 22-én Füleken, április 23-án Szepsiben, április 24-én pedig Kassán tart tagtoborzót. "A rendőrség fokozott figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet" - jelentette Korch.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a közelmúltban élesen bírálta a HVIM szlovákiai tevékenységét, s felszólította a rendőrséget, hogy kísérje figyelemmel ezt a kérdést és foganatosítson intézkedéseket Szlovákia önállóságának megvédésére. Fico szerint a HVIM márciusban Dunaszerdahelyen és Somorján is tartott tagtoborzót.

"Konkrét megelőző jellegű biztonsági intézkedésekben egyeztünk meg" - nyilatkozta a hírügynökségnek Jaroslav Vrábel, a kassai önkormányzat kommunikációs osztályának vezetője.

Füleken a tervezett toborzásról semmit sem tudnak. "A szervezet (HVIM) részéről az adott időpontra egyelőre semmiféle nyilvános gyülekezési akcióra vonatkozó kérelmet nem jelentettek be" - állítja Agócs József polgármester. Megjegyezte: ha bármiféle engedély nélküli rendezvényre kerülne sor, a hatóságok készek a beavatkozásra.

A szlovák kormányfő egy múlt heti sajtóértekezleten állította, hogy a HVIM és a Magyar Gárda tagokat toboroz Szlovákiában. Fico szerint ezek az emberek szélsőségesek, nem ismerik el az államhatárokat, és "legszívesebben egy kanál vízben megfojtanák Szlovákiát".